
Larv i växthuset. Vilken sort? 3-4 cm lång. Kryper mycket snabbt.
Vi har fått in en fråga om en liknande larv tidigare, så det är nog ett nattfly av något slag. Mer information finns här.
– Jessica Abbott
Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar
Larv i växthuset. Vilken sort? 3-4 cm lång. Kryper mycket snabbt.
Vi har fått in en fråga om en liknande larv tidigare, så det är nog ett nattfly av något slag. Mer information finns här.
– Jessica Abbott
Såg tre sådana på fjället i Jämtland igår. I en låg det en död ripa. Jag undrar över vilket djur/insekt som gör detta?
Jag tycker att det ser ut som typiska nät från fjärilslarver i släkten Malacosoma (spinnare). Dessa larver är växtätare, så det är i så fall bara en tillfällighet att en ripa hade fastnat och dött i nätet, alternativt att larverna råkade bygga sitt bo på den döda ripan.
– Jessica Abbott
Är Crassula Ovata giftig på något sätt? Har hört att den har irriterande växtsaft stämmer detta? Är det endast saften som irriterar?
Ja, enligt informationen som jag har hittat är den lite giftig för människor och måttligt giftig för husdjur, framförallt vid förtäring. Har man känslig hud kan jag tänka mig att saften kan vara irriterande. Den är inte giftig vid vanlig beröring.
– Jessica Abbott
Vad är det som händer när man tar DMT drogen?
N,N-Dimethyltryptamine, eller DMT, är en substans som produceras av en del olika växter och som har använts för tradionella religiösa ändamål i vissa samhällen. Den binder till olika receptorer i hjärnan som till exempel serotonin och dopamin. I låga doser kan påverka känslorna så att man känner sig rädd, ångestfylld, euforisk, eller avslappnad. Högre doser ger upphov till framförallt visuella hallucinationer. Det verkar som däggdjur producerar låga mängder av DMT i kroppen.
– Jessica Abbott
Såg denna bild på Facebook som min vän tagit och hon var inte säker på vad den heter men tror Kardborre någonting men när jag googlade så upptäckte jag att bladen ser annorlunda med den här jämfört med andra i samma släkte Kardborre. Så jag är nyfiken och hoppas att ni kan svars på detta?
Bolltistel föreslår en zoolog. Kardborre borde man inte kunna ta miste på; i alla fall inte om man någon gång fått en kardborre kastad i håret av taskiga kamrater!
– Bodil Enoksson
Bilden visar en bolltistel (Echinops), troligen blå bolltistel (E. bannaticus). Bolltistlar hittas ibland förvildade.
– Stefan Andersson
Blå bolltistel, Echinops bannaticus, säger en botanist 🙂
– Torbjörn Tyler
I en vik utanför Norrtälje iakttar vi återkommande ett svanpar med två ungar. Nu i slutet av sommaren ser det ut som familjen har utökats med en gässling (kanadagås). Gässlingen följer med de andra fyra, och de fyra ser inte helt bekväma ut med situationen. Ser ut som de försöker bli av med den femte, men den håller sig envist kvar. Kan gässlingen bli accepterad, kanske ’adopterad’? Är det främst skydd av en flock den är ute efter? Är det vanligt? Vad kan man tro händer under vintern med gässlingen (som väl egentligen skulle flytta med sin egen flock)?
”Gässlingen” är utan tvekan en kanadagås. Sedan blir det svårare. Å ena sidan tvivlar jag på att detta är en ”gässling”. En kanadagås-gässling i ungefär samma ålder som svanungarna är också dunig och gulbrun. Den här ser ut som en vuxen fågel i dräkten. Så är det alls en unge från i år så är den synnerligen välutvecklad och borde kunna klara sig på egen hand (även om de normalt håller ihop med sina föräldrar långt in på hösten). Å andra sidan ser ”gässlingen” förvånansvärt liten ut. En fullvuxen kanadagås av den storvuxna ras vi har mest av i Sverige borde vara betydligt större, dessa är inte mycket mindre än de vuxna svanarna. Det finns dock en annan ras, ”mindre kanadagås”, som är betydligt ovanligare, som det möjligen skulle kunna vara. Om nu inte bilden ”ljuger” p.g.a. av vinkel, ljus mm. Lite skumt är det!
Låt oss dock anta att det verkligen är en årsunge av kanadagås som slagit följe med svanarna. Eftersom det har skett först på sensommaren så det är ju inget gåsägg som lagts i svanboet, eller en gåsunge som i unga dagar ”bytt familj”. Det skulle kunna vara gåsen, i brist på kanadagäss i omgivningen (?), söker sig till vad som synes närmsta alternativ. Unga gäss och svanar lär sig flyttvägarna av sina föräldrar så de vill gärna hålla sällskap med äldre fåglar. Skulle denna gås lära sig knölsvanens flyttvägar är det nog ingen katastrof, för båda arterna flyttar ungefär till samma områden, i huvudsak Sydsverige eller Danmark.
– Åke Lindström
Jag har tänkt mig att skriva ett arbete med följande frågeställning: Är proteinhalten i färsk och rutten mat samma? Metoden jag har tänkt att använda mig av är Kjeldahl-metoden (sök upp det!) för att undersöka kvävehalterna och hur de skiljer sig i färsk resp. rutten mat. Tror ni metoden är lämplig? Tror ni jag kan få ett intressant svar?
Kjeldahl-metoden rätt utförd är säker och bra att kolla kvävehalten med. Den bör rimligen vara något lägre i rutten mat eftersom kväveföreningar kan förväntas avgå till atmosfären under förruttnelseprocessen (främst ammoniak och amino-föreningar). Avgången är lite beroende på luft-tillgång, då det kan bli olika om det är helt anaerobt.
– Bengt Nihlgård
På denna fråga skulle man nog kunna svara (eller gissa) både ja och nej. Det beror lite på var du vill titta på – proteiner eller kväve. Dessa är ju inte samma sak. Dessutom är det nog ett svårt experiment.
Om vi startar med maten och säger att det är ett köttstycke du undersöker. Det innehåller väldigt mycket proteiner som delvis består av kväve. Proteinerna kommer att brytas ner av köttets egna enzym och av mikroorganismer under förruttnelsen. Då är de inte längre proteiner men fortfarande kväveinnehållande molekyler (främst olika former av aminosyror) som finns kvar i köttet. En del kväve kommer säkert att avgå som diverse kvävegaser och då minskar givetvis mängden proteiner OCH kväve men mikroorganismerna kommer också att använda köttets proteiner för att göra sina egna proteiner och då får du snarare bara en omvandling och inte en minskning såvida du inte avlägsnar mikroorganismerna från köttet.
I ditt försök måste du också relatera den bestämda mängden kväve/proteiner till en provmängd. Rättvisast hade nog varit och relatera till torrvikten kött. Om du inte torkar det så kommer mängden vatten i provet att styra dina siffror och vattnet kommer säkert att avdunsta från dina prover oavsett vad du väljer att studera.
Kjeldahls metod används fortfarande (om än modifierad) för att bestämma kväve i mat, avfall, etc. Han var verksam på Carlsberg Laboratoriet i Köpenhamn och utvecklade metoden för att kunna bestämma kvävemängden i kornet som skulle användas till malt och vidare till öl. Jag har själv arbetat på Carlsberg Laboratoriet och haft mitt lab i hans lab som han hade sina sista fyra år innan han dog år 1900. På den bifogade bilden ser du hur labbet ser ut som vi delade. Den Kjeldahl-flaska i koppar som syns lite till höger om mitten på bilden stod på en hylla i labbet när jag var där.
Om jag hade varit du, så skulle jag faktiskt struntat i din frågeställning rörande proteinhalt i färsk respektive rutten mat och istället fokuserat gymnasiearbetet på att helt enkelt bara utföra en kvävehalts-bestämning med Kjeldahls metod på något organiskt material. Det är häftigt nog att bara beskriva kemin bakom de olika stegen och få det att fungera. Till exempel ha 5 identiska prov och se om du kan få samma värde varje gång. Lycka till!
– Mats Hansson
Kommentarer