Förgiftat äppelträd?

Äpple, frukten från Malus domestica. Bilden tagen av Abhijit Tembhekar.

Vi har ett äppelträd som tyvärr fått flera större hinkar med något STO-putsbruk blandat med vatten i närheten av sina rötter. Vi har haft besök från arbetare som putsade om vårt hus med STO system och sedan tömde sina hinkar vid äppelträdet (som äntligen burit frukt efter 10 år). Vi undrar vad äppelträdet kan suga upp och om man kommer kunna äta frukten? På innehållsförteckningen stod det att avfallet skulle tas om hand på något sätt. Det fanns flera hinkar med olika typer av innehåll som kan ha blivit tömt…
Om man inte kan äta frukten i år, vågar man äta den nästa år? Kan det vara idé att försöka plantera om trädet till annan plats?

Jag kollade igenom säkerhetsdatabladet. STO är tydligen företagets namn. Bruket verkar vara ett vanligt putsbruk, dvs. när man blandar det med vatten löser man upp kalciumhydroxiden och blandningen blir starkt basisk som alla annat bruk (cement, murbruk, osv.). Därför är det frätande och man ska undvika att få det på huden. Det är givetvis inte lämpligt att äta det eller att få det i ögonen heller. Tidigare har det varit vanligt med höga halter av krom (allergirisk) i bruken men det verkar man ha reducerat i dagens material.

Faran har därför varit för trädet att få denna starkt basiska vätska/blött bruk på sina rötter men trädet har tydligen överlevt. Antagligen har jorden hjälpt till att buffra och neutralisera hydroxiden. Det frätande går inte över i frukten.

-Mats Hansson

september 25, 2018

Inlägget postades i

Miljö Växter