Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Nöjer sig fåglarna med en enda dejt?

Fru storskrake (i brun mössa, bakerst i bild) sparar liksom andra fåglar spermier i sin äggledare. Därför bör fåglar i teorin klara sig bra på en enda dejt för att befrukta hela sin äggkull. Många fåglar parar sig dock regelbundet genom äggläggningen, vilket forskarna tror är viktigt för att främja parbildningen. Bilden är tagen av Bengt Nyman.

Vid besök hos en mycket fågelintresserad vän diskuterade vi frågan om storskrakens många ägg/ungar och huruvida varje ägg måste befruktas för sig. Nu har jag googlat mig fram till beskrivningen på ”Fråga en biolog” för några år sedan, och får hela äggbildningen klar för mig. Men fortfarande återstår själva befruktningsfrågan. Räcker det med en enda dejt med den blivande fadern? Sparar honan sperman i äggledaren och portionerar ut den till ägg efter ägg? Och kan det i så fall hända att den inte räcker till alla ägg, eller skulle räckt till fler om det blivit en andra dejt?

Frågan om det räcker med en enda dejt är spännande. Fåglar har speciella inbuktningar på sina äggledare där honorna förvarar spermier. Lite beroende på vilken art det rör sig om kan spermierna överleva i honans äggledare i mellan 2 veckor och ett par-tre månader. I praktiken betyder det att honan skulle klara sig ganska bra på en enda dejt, eftersom ett ejakulat från hanen innehåller miljontals spermier. Många fåglar parar sig dock regelbundet genom hela äggläggningsperioden. Forskarna tror att det är viktigt för att främja parbildningen (inte olikt ömhetsbevis hos vissa däggdjur, med andra ord), medan det hos en del arter är avgörande med upprepade parningar för att bobyggande och ruvningsbeteende ska stimuleras hos honan. Jag vet inte hur det står till med just storskraken, men jag skulle tro att det är tal om upprepade parningar där också.

En spännande aspekt av fåglars befruktning är att de har det som kallas för ”polyspermi”, alltså att flera spermier tar sig in i ägget. Hos människor kan polyspermi också förekomma, men det leder till att den befruktade äggcellen förstörs. Hos fåglar är det precis tvärtom – det kan hända att bara en enda spermie, eller några få, tar sig in i ägget, men studier har visat att det allt som oftast leder till att embryot inte kan utvecklas normalt och att ägget aldrig kläcker!

– Andreas Nord

oktober 12, 2023

Inlägget postades i

Djur Ekologi Evolution Fåglar

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *