Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Skrakens ägg

Storskrake, Mergus merganser. Bilden tagen av Bengt Nyman.

Befinner mig på en liten holme i Roslagen och fascineras av storskraken och alla dess ägg i redet. Under hur lång tid läggs alla dessa ägg? Är äggskalen hårda inne i honan, eller hårdnar de i kontakt med luft? Hoppas du kan öka min kunskap på detta område.

Lite förenklat kan man säga att fåglar har flera ägg på gång samtidigt. De börjar i princip som äggulor som växer till olika mognadsgrad. När en av dessa är ”redo” lämnar den äggstocken (fåglar har bara en fungerande) och färdas genom äggledaren där gulan befruktas, sedan anläggs äggvitan och en yttre hinna som håller ihop det hela (den som ställer till förtret när du skalar ett hönsägg). Nu börjar ägget att se ut som ett ägg, men det är helt mjukt eftersom det fortfarande saknar sitt skal.

I det sista steget anläggs därför själva äggskalet (och färg, när det förekommer) genom att kalcium avsätts runt ägget i fågelns livmoder. Det här är lite av flaskhalsen i processen. Med biologiska mått mätt är mineraliseringen väldigt snabb, men det kan ändå ta uppemot 20 timmar eller mer för ett äggskal att bildas. Sedan kan fågeln lägga sitt ägg, och processen börjar om.

Så svaret på din fråga är därför att äggen är hårda redan inne i honan. och eftersom det tar tid för ägget att få sitt skal färdigt så lägger fåglar i allmänhet ett ägg om dagen. Det betyder att fåglar som ruvar på stora kullar är igång med äggläggningen i gott och väl en och en halv till två veckor (ibland mer).

Anledningen till att ungarna ändå är ungefär lika stora när de kläcks hos många (men inte alla) fåglar är att honan väntar med att börja ruva tills hon har lagt sitt sista ägg, eller åtminstone tills hon är i slutet av äggläggningen. Hos vissa arter kläcker äggen vid olika tidpunkt, och det beror då ofta på att honan börjar ruva innan sista ägget är lagt.

Hos arter som har boflyende ungar, alltså ungar som lämnar redet strax efter kläckningen, vet man att ungarna kan ”prata” med varandra mellan äggen så att de kan synkronisera sin ankomst till världen. Då kan ungen undvika att bli ensam kvar, vilket knappast hade utmynnat i någon solskenshistoria. Det här har man kunnat visa genom att flytta ägg som ruvats olika länge mellan bon och därigenom antingen försenat eller påskyndat utkläckningen.

-Andreas Nord

juli 12, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade