Hur kommer människans utsläpp påverka djuren. kan det bildas arter som är mer anpassande för våran miljö? Och om vi fortsätter i samma stil, när kommer jorden att förstöras helt?
Jag skulle vilja påstå att vi knappast kan utrota allt liv på jorden. Oavsett hur svår miljöförstöring vi åstadkommer kommer det nog alltid finnas bakterier som klarar av att överleva, t.ex. långt under jordens yta – i alla fall tills dess att solens egen utveckling leder till jordens totalförstörelse. Med det sagt kan vi dock säkert förstöra så pass mycket att vi har svårt att överleva själva, till exempel om de flesta näringsväv kollapsar. Många av jordens system (exempelvis havsströmmar) är självstabiliserande, så man måste rubba dessa system för att skapa sådana stora förändringar. Det är svåra att förutsäga var gränsen går.
På den positiva sidan, kan vi konstatera att djur och växter kan definitivt anpassa sig till förändringar som åstadkommas av människan. Det finns åtskilliga exempel, bland annat fåglar som har lärt sig bo i våra städer. Det som de flesta forskare är oroliga över nu, är ifall klimatförändringar kommer att gå så snabbt att många arter inte hinner anpassa sig och därmed dör ut. Det är också svårt att förutsäga, men vi kan eventuellt hjälpa vissa arter på traven med att flytta individer till nya områden och genetiskt modifiera djur och växter för att klara av de nya omständigheterna.
Klimatförändring är ett allvarligt fenomen, och vi måste försöka hejda det så gott det går. Men jag tycker absolut inte att man ska känna att det redan är kört.
-Jessica Abbott