Varför får brushanen vårtor under leken? Fyller de någon funktion? Jag Läste i en äldre svensk fågelhandbok att under brushanarnas strid försöker de picka på varandras vårtor. Men jag har även sett att den brushane som utsattes för hackande inte nämnvärt stördes, inte rörde en fjäder utan såg mer ut att sova medan hackandet pågick.
Vad finns det för hypoteser om dessa vårtor?
En bra fråga om ett spännande fågelfenomen! Jag har frågat två experter på arten, en i Holland och en i Belgien.
Det korta svaret är att ingen (?) vet säkert. Det längre svaret är följande och i två delar:
1. Vårtorna skulle kunna vara ett sexuellt selekterat ornament, det vill säga något som honorna väljer partner på. Alltså ungefär som att tamhöns väljer tupp efter färgen på den röda kammen. Kraftig röd färgen är en markör för god hälsostatus (gott om antioxidanter). Om god hälsa är kopplad till ”goda gener” är det klokt av honan att välja sådana hanar. Hanarnas gener är ju det enda bidraget ungarna får av hanen, eftersom han inte hjälper till med något alls under häckningen. Mer än precis själva parningen då. Precis hur vårtorna skulle spegla hälsokvalitet är dock inte klart.
2. Precis som frågeställaren skriver så är hanarna mycket aggressiva mot varandra på lekarna och i rena slagsmål används fötter och näbb ofta mot andra kombattanters ansikte. Vårtorna skulle då kunna utgöra ett rent fysiskt skydd mot skada.
Det är så långt jag kommit i mina efterforskningar.
– Åke Lindström
När det gäller andra arter så är ”lekvårtor” utbrett bland karpfiskarna. Hit räknas bland annat braxen, id och vimma, där hanarna får tydliga vårtor i ansikten under leken.
– Andreas Nord