Vi är två elever som ska göra ett gymnasiearbete om evolution. Vårt syfte med arbetet är ; vad berättar fossilen om djurens evolution. Djurgruppen vi valde var valar. Vi åkte till Stockholm för att besöka naturhistoriska riksmuseet och vi blev rekommenderade att ta kontakt med er vid behov av hjälp. Vi undrar om ni kan titta på vår frågeställning.
– vad driver evolution?
– Hur och varför ändrade valarna sin land karaktär
– varför gick valarna tillbaka ner till vattnet?
Evolution drivs framförallt av naturlig selektion i olika former. Individer som är bättre anpassade till miljön kommer att klara sig bättre och lämna fler avkommer. I valarnas fall innebär detta att de individerna som var bättre anpassade till ett liv i vatten lämnade fler avkommor så att valarna blev mer och mer vattenlevande med tiden. Fler allmänna svar om evolution kan du läsa här och här.
Valarnas närmast nulevande släkting är flodhästar. Valarnas stamfader levde förmodligen mycket så som flodhästar gör idag – de tidigaste arterna har extra tjocka ben precis som flodhästar för att kunna hålla sig under vattnet och gå på botten. Detta visade sig vara fördelaktigt, och valarna fortsatte att anpassa sig till att leva i vatten.
Det är svårt att veta exakt varför det var bra för valarna att anpassa sig till att leva i vatten. Men en möjlig anledning kan vara för att det saknades stora havslevande rovdjur efter dinosaurierna dog ut. Det finns två grupper av stora vattenlevande reptiler under dinosauriernas tid, fisködlor (icthyosauria) och svanödlor (plesiosauria). Fisködlorna dog ut tidigare, men svanödlorna fanns i princip fram till massdöden för 65 miljoner år sedan. Efter de försvann, fanns det kanske en ”lucka” som valarna utvecklades till att fylla.
-Jessica Abbott