Min fråga gäller kopplingen mellan en persons intelligens och dennes barns intelligens. Det är vetenskapligt bekräftat att intelligens är ärftlig.
Vad händer med barnets intelligens om förälderns låga intelligens är ett resultat av undernäring eller huvudskada under barndomen. Alltså att föräldern i fråga aldrig nått upp till sin fulla genetiska potential. Låt säga att mormor och morfars IQ låg på 100 och att det var denna begåvning som fördes över till dottern vid befruktningen. På grund av svält så hann dock aldrig dotterns hjärna växa till en normal storlek vilket har gjort att hennes IQ har hamnat på 70. Säg att denna dotter nu föder en son. Kommer hennes son (under rätt omständigheter) att erhålla ett IQ av 100 eller ett IQ av 70?
Det stämmer att minskad intelligens på grund av undernäring eller fysiska skador tidigt i livet inte kommer att gå i arv. Detta är en av anledningarna till att det kan vara vanskligt att jämföra IQ mellan olika folkgrupper eller samhällsklasser – det är oftast omöjligt att vara säker på att skillnader i IQ mellan olika grupper inte beror på skillnader i miljön. Dessutom är IQ alltid relativ. Det betyder att den genomsnittliga intelligensen inom en population alltid ska hamna på 100 i IQ.
Studier visar att IQ har ökat avsevärt över tid sedan tidigt 1900-tal, alltså att våra testresultat ständigt har blivit bättre även om den genomsnittliga intelligensen alltid får ett värde av 100. Detta kallas för Flynneffekten, efter James R. Flynn, forskaren som upptäckte effekten. Det är lite oklart vad ökningen beror på, men det är sannolikt en kombination av bättre utbildning och bättre allmänhälsa över tid.
– Jessica Abbott