Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Hur lång tid tar det att bilda en ny människoart?

Människoskelett (t.h.) och chimpansskelett (t.v.). Både skillnaderna och likheterna är tydliga. Bilden tagen av Vinnie Lauria.

Jag har de senaste dagarna haft en fundering som jag gärna, om möjligt, skulle vilja ha svar på. Då vi människor ständigt utvecklas på grund utav evolutionen så undrar jag ifall vi människor så småningom kommer ha utvecklats så långt att vi inte längre kan kalla oss människor samt hur lång tid det uppskattningsvis skulle kunna tänkas ta för en sådan process att äga rum? Tänkte eftersom vi människor inte alltid funnits utan vi har utvecklats från apor som i sin tur utvecklats från något annat.

Ja, man kan tänka sig att vi utvecklas så pass mycket att vi måste någon gång i framtiden betraktas som en annan art än dagens människor. Hur lång tid det tar beror mycket på vilka antaganden vi gör.

Tänk dig att en grupp på tiotusen människor åker iväg i ett rymdskepp. Hur lång tid tar det innan populationen ansamlar så många mutationer att de måste betraktas som en ny art? Först så måste vi veta hur många skillander som krävs totalt. Om vi antar att den nya arten ska vara så olik oss som vi är schimpanserna, blir det ungefär 42 miljoner skillnader. Vi antar också (till att börja med) att alla mutationer är neutrala, dvs att de är varken positiva eller negativa. De flesta mutationer försvinner, men ett fåtal kommer att slumpvis sprida sig i populationen och öka i frekvens tills alla har samma mutation. Detta kallas för fixering. Om vi utgår ifrån en rimlig mutationsfrekvens kan vi räkna ut att ungefår 46 mutationer per generation uppkommer som så småningom kommer att fixeras. Fixeringen i sig kan ta olika lång tid, men i genomsnitt kommer det att ta fyra gånger populationsstorleken, så i detta fall 40 000 generationer. Då kan vi säga att det tar ungefär 900 000 generationer att få fram alla de nödvändiga mutationerna (42 miljoner mutationer delat med 46 mutationer per generation), plus cirka 40 000 generationer för att fixera de sista mutationerna, alltså 940 000 generationer totalt. Om vi utgår ifrån att en generation tar 20 år, blir detta drygt 18 miljoner år!

Vi vet att artbildning kan gå betydligt snabbare än detta i naturen. Så varför tar det så lång tid? För det första, så antog vi att alla mutationerna är neutrala. Om vi antar istället att alla mutationer ger en fördel på 1%, så kommer många fler mutationer fixeras till slut och det kommer att gå mycket snabbare också. Vi kan räkna ut att i detta fall borde det ta drygt 11 000 generationer, eller 220 000 år. För det andra, antog vi att den nya arten måste vara ganska olik oss. Vi vet att det har funnit andra människoarter tidigare, så det är kanske överdrivit att anta att de genetiska skillnaderna måste vara lika stora som mellan oss och schimpanser. Om vi istället antar att det bara behövs 100 000 mutationer för att bilda en ny art (detta blir ändå cirka fem mutationer per gen), och att alla mutationer har en fördel på 1%, kommer man ner till bara drygt 2300 generationer, eller 46 000 år.

Även om det är lika orimligt att anta att alla mutationer är fördelaktiga som att alla är neutrala, så ger detta en idé hur stor skillnad det kan bli i våra uppskattningar beroende på vilka antaganden vi gör. Om artbildning kräver ganska få gener och dessa selekteras starkt, kan det gå förhållandevis snabbt. Om det mesta sker bara genom slumpvis ansamling av mutationer, kan det ta väldigt lång tid.

-Jessica Abbott

oktober 30, 2018

Inlägget postades i

Evolution