Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Hur blev det liv på jorden?

Jorden sett från rymden.
Jorden sett från rymden.

Hur blev det liv på jorden?

Det finns ett par olika teorier. Vissa tror att livet uppstod på en annan planet och sedan kom till jorden på kometer eller meteorer. Men då kan man undra var livet på den första planeten kom ifrån! Andra tror att livet uppstod på jorden ur enkla molekyler som bildades spontant och så småningom kunde börja kopiera sig. Så fort man har någon form av ärftlighet kan naturlig selektion ta över, och de molekyler eller individer som är bäst på att kopiera sig kommer att sprida sig i populationen. Det är möjligt att det har funnits flera ursprung till olika sorters liv på jorden långt tillbaka i tiden, men att det är bara en sort som finns kvar nu för att den var bäst på att kopiera sig. Man kan läsa lite mer om hur man studerar livets ursprung här och här.

– Jessica Abbott

Detta är kanske en ännu svårare fråga att svara på, och jag har inget bra svar på hur det allra första livet uppstod. Vad menar vi med liv? Vad har alla levande varelser gemensamt? Jo, alla har vi inne i varje cell i kroppen molekyler som har förmåga att göra en nya molekyl som är likadana som de själva. De kopierar sig själva. Molekyler som har den förmågan består av kedjor av aminosyror och kallas DNA eller RNA.

Forskare tror att jorden är omkring 4,5 miljarder år gammal, alltså 4 tusen 5 hundra miljoner år. Det är väldigt, väldigt gammalt. Under de första tusen miljoner åren var jorden helt öde. En het kula av eldsprutande vulkaner, förmodligen täckt av tjocka moln av vattenånga och stoft från vulkaner. De äldsta spåren av liv vi har på jorden är ungefär 3 miljarder år gamla. Då hade det bildats encelliga organismer som kunde föröka sig. Därifrån tog det nästan 1,5 miljarder år till innan de första cellerna med komplett cellkärna och allt annat en cell behöver för att leva, dök upp. ”Strax” senare började celler slå sig ihop och bilda flercelliga organismer och dessa fick celler som specialiserades på att göra bara en sak. Det var alltså en väldigt lång startsträcka, innan allt det där nödvändiga som celler gör, var färdigutvecklat. När väl de flercelliga organismerna fanns gick utvecklingen fort, och nästan alla de stammar av djur som vi har i dag utvecklades på några ”få” hundra miljoner år. Livet vi ser omkring oss i dag, med så många flercelliga organismer, har sålunda utvecklats på ”bara” cirka åtta hundra miljoner år.

(En molekyl består av flera atomer, som är bundna till varandra. En atom är den minsta enheten i ett kemiskt grundämne som till exempel i syre och väte. Genom att binda ihop atomer från var och en av dessa två gaser får man en vätska, som kallas vatten. En molekyl kan alltså ha helt andra egenskaper är de atomer som ingår i molekylen. Coolt, va?)

– Lars Lundqvist

februari 3, 2017

Inlägget postades i

Evolution