Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Empati

Människoskelett (t.h.) och chimpansskelett (t.v.). Både skillnaderna och likheterna är tydliga. Bilden tagen av Vinnie Lauria.

Detta är lite av en filosofisk tanke och jag undrar om den resonerar med någon av er.

Enligt den här studien: https://www.sciencealert.com/pregnancy-changes-a-woman-s-brain-structure-for-at-least-2-years-after-giving-birth
Så menar man att kvinnans hjärna kan vara optimerad för att ta hand om barn.

Om vi tittar på andra djur som har en förmåga att ta hand om andra gruppmedlemmar. Apor, hundar, valdjur och elefanter vet jag har dokumenterats utföra räddningsaktioner inviduellt och i grupper. De här djuren har alla relativt hög intelligens inom djurvärlden och lever i flockar. Så min tanke är: Är egenskapen för att ta hand om andra individer (empati/sympati) DEN evolutionärt drivande faktor för människans extraordinära utveckling?

Har jag kanske missat något fundamentalt?

Detta är såklart omöjligt att veta säkert eftersom vi kan inte gå tillbaka i tiden och studera människans utveckling direkt. Dock tror jag (och många andra evolutionsbiologer) att empati och förmågan att samarbeta har definivt varit väldigt viktiga faktorer under människans utveckling. Det finns till och med vissa forskare som spekulerar att vi har på något sätt ”domesticerat” oss själva, genom att leva i grupp där individer som är mindre aggressiva och som har bäst förmåga att samarbeta är mest framgångsrika!

-Jessica Abbott

februari 16, 2018

Inlägget postades i

Djur Evolution