Som jag har förstått det så har växter cellandning hela tiden. Jag har läst att det är så eftersom att inte alla växtens celler är i solljus och därför inte kan göra fotosyntes. Men om alla celler hade varit i solljus och gjort fotosyntes hade inte cellandningen behövts då? Behövs inte cellandningen för att växten ska kunna använda energin i druvsockret överhuvudtaget? Eller kan växtceller i direkt solljus antingen använda sig av druvsockrets energi utan cellandning, eller använda sig av solens energi direkt utan att tillverka druvsocker och gör bara det för att ”ge” till celler i skugga och för att använda på natten?
Cellandning och fotosyntes är olika processer, och även om fotosyntes leder till produktion av olika sockerarter är det är egentligen ATP som är cellens energikälla. Första delen i fotosyntes producerar ATP direkt, men ATP är ganska kortlivad i cellen, så det är bättre att använda ATP från fotosyntes till att producera socker som lagringsmedel. Detta sker i andra delen av fotosyntesen. Ska man då frigöra energin från sockret igen och omvandla det till ATP måste man gå via cellandningen. Så en växt klarar sig inte utan cellandning. Mer information om fotosyntes och cellandning hittar du här och här.
– Jessica Abbott
Cellandning finns i alla eukaryota celler som växer där det finns syre. Den bryter ner socker för att framförallt göra ATP som är cellens energivaluta. Denna process uppstod i eukaryoter genom bildandet av mitokondrier för uppemot 2 miljarder år sedan. Fotosyntes sker i kloroplasten och innebär att göra socker av solljus och koldioxid. Detta är alltså en helt annan, egentligen omvänd, process, med ett annat syfte. Det är fortfarande mitokondrien som förser växtcellen med ATP. ATP ingår visserligen som ett mellansteg i fotosyntesen, men kloroplasten släpper inte ut denna ATP till resten av cellen. Viktigt att tänka på är att när kloroplasten uppstod, för ca. 1.5 miljarder år sedan, fanns redan den mitokondriella cellandningen för att försörja cellen med ATP. Kloroplasten blev en extra modul för att bilda socker.
– Allan Rasmusson