Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Växternas cellandning på natten

Björkträd, Betula pendula. Bilden tagen av Percita.
Björkträd, Betula pendula. Bilden tagen av Percita.

Om nu syre, H2O och CO2 kommer in och ut via klyvöppningarna och dessa är stängda på natten – hur kan då cellandning ske på natten?

Bra fråga, har aldrig tänkt på förut. Ackumulering av vatten och koldioxid inuti bladen under natten är nog helt OK, men syre måste förstås tillföras.

Jag har inte kunnat hitta något bra svar, vare sig online eller i mina botanikböcker, men blad innehåller ganska mycket luft. Eventuellt finns det nog med syre i luftutrymmet i ett blad för att räcka hela natten tills att klyvöppningarna kan öppnas igen? Alternativt är klyvöppningarna inte helt tillslutna, och växten har så låg ämnesomsättning på natten att den klarar sig på den lilla mängd syre som smiter igenom i glipan.

[Värt att notera: vi utgår nu från att vi inte pratar om en CAM-växt, för då fungerar allt baklänges. CAM-växter öppnar klyvöppningarna på natten (skydd mot uttorkning) och lagrar kol för att sedan fotosyntetisera med stängda klyvöppningar på dagen.]

– Gästinlägg av Olle Lindestad, doktorand i biologi

Jag har också kollat lite på nätet och det verkar som de behöver inte vara öppna av ett par olika anledningar. Dels så behövs inte alls lika mycket syre till cellandningen som det behövs koldioxid till fotosyntes, och dels så har syre en högre koncentration i atmosfären så att den diffunderar in i högre utsträckning även om klyvöppningarna är stängda.

– Jessica Abbott

 

april 25, 2016

Inlägget postades i

Växter