Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Är havsörnen egentligen en slags gam?

Havsörn, Haliaeetus albicilla.
Havsörn, Haliaeetus albicilla, är Sveriges största fågel med ett vingspann på imponerande 250 centimeter. Den svävar karakteristiskt med breda vingar, kort stjärt, och långsamma vingslag. Den kan faktiskt vara ganska lik en gam. Därtill äter havsörnen gärna kadaver. Just denna egenhet visade sig vara viktig för att främja havsörnen i Sverige, när den var på väg att utrotas på grund av miljögifterna DDT och PCB. Men dessa egenskaper till trots, är havsörnen inte en gam i förklädnad. Släktskapet till olika slags gamar är mycket avlägset och ligger långt tillbaka i tiden. Bilden tagen av Yathin S Krishnappa.

I en större dagstidning förekommer återkommande ”folkbildande” kåserier om olika fåglar. Varje gång havsörn berörs skriver kåsören att arten inte är en riktig örn utan typ av gam, utan att ge någon sorts vetenskapligt stöd till utsagan. Det stör mig väldigt mycket för resten av tidningens innehåll uppfattar jag som väldigt vederhäftigt och trovärdigt. Jag kan tyvärr inte tillräckligt mycket om systematik för att reda ut det hela. Kan ni hjälpa till?

Nej, en havsörn är inte en gam under täckmantel utan en helt annan fågel. Släktskapet mellan havsörnar och olika gamar är mycket avlägset, och ligger långt tillbaka i tiden. Kanske kunde det tänkas att kåsören beskriver havsörnen som en gam med bildlig ansats, eftersom den svävar högt med breda vingar och långsamma vingslag, och gärna äter av döda djur? Det är rent beteendemässiga egenskaper den delar med flera olika gamar. Havsörnen jagar dock också aktivt, såväl fåglar som gäss, skarvar, och sjöfågel, och den kan även ta fisk.

Det kan vara roligt att känna till att våra två örnar – havsörn och kungsörn – inte är särskilt nära släkt med varandra. Havsörnens närmaste släkting är vithövdad havsörn (”bald eagle”) som finns i Nordamerika och är USAs nationalfågel. Kungsörnen hör istället till de ”egentliga örnarna” och är en skicklig jägare som kan ta kål på stora bytesdjur. Här hos oss i Skåne står dock ofta hare och vattensork (en stor, klumpigt bygd, sork) på menyn. Liksom havsörnen utnyttjar kungsörn också kadaver, vilket bland annat förklarar att den i norra Sverige inte sällan blir påkörd av tåget när den äter av trafikdödade älgar och renar.  

– Andreas Nord

februari 13, 2025

Inlägget postades i

Djur Evolution Fåglar

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *