Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vet höns om vad de får och inte får äta?

Höns är ett roligt tillskott i trädgården, som verkligen förgyller utevistelsen med sitt personliga och karismatiska sätt. De är dessutom ganska lättskötta, åtminstone såtillvida att de är duktiga på att veta vad som är bra och dåligt att äta. I Sverige har vi många vackra lantraser på lång tradition. På bilden, som är tagen av Mikael Lindmark, syns en tupp av en av våra största raser – skånsk blommehöna.

Vad kul att hitta denna sida med Fråga en Biolog! jag har några funderingar om höns. Jag har en liten flock på fem hobbyhöns. Min granne som också har höns säger att de kan äta och bli förgiftade av saker i trädgården när de får gå runt och sprätta fritt. Jag trodde de själva visste vad de kan och inte kan äta. Jag har till exempel liljekonvalj i trädgården. Det står på States Veterinärmedicinska Anstalts (SVAs) hemsida att det är giftigt för fjäderfä. Men här på er sida kan jag läsa att fåglar gärna äter bär av liljekonvalj och på så sätt hjälper växten att sprida sig, utan att bli förgiftade.

Så frågan är om jag borde gräva bort alla giftiga växter i min trädgård? Eller har hönsen koll på vad de kan äta? Och just angående liljekonvalj, är den giftig för höns eller inte?

Jag har själv haft lösgående höns i över trettio år nu och aldrig misstänkt någon förgiftning. Det finns ju mycket at välja på för dem. MEN nu har jag luskat runt lite och på de flesta ställen står det faktiskt att liljekonvaljer eller liljeväxter i allmänhet är giftiga även för fåglar.

Viktigt att komma ihåg när det gäller djur och giftiga växter är att det är mycket större risk att djuren äter något olämpligt om det ör ont om mat. Typexemplet är ju hästar i en nedbetad hage. Det talar för att det är bättre att ha hönsen lösa i trädgården och inte instängda i en hönsgård.

– Bodil Enoksson

En spännande fråga tycker jag. Det verkar råda delade meningar här. Klart är att alla delar av plantan är giftiga och att gifterna är potenta (påverkan på hjärtat genom att störa normala cellprocesser), men att olika delar av växten är olika giftiga. Flera källor verkar mena att det är blommorna som är de mest potenta. SVA skriver om förgiftningsfall hos fjäderfä, men det är oklart vilken del av växten som fåglarna då ätit. Andra källor verkar mena att fåglar faktiskt kan äta bären så länge själva fröet är intakt, men konsensus verkar någonstans ändå vara att bären är farliga att förtära.

Giftigt eller ej tror jag inte att det finns behov av att gräva bort allt giftigt ur trädgården. Fjäderfä brukar, i min erfarenhet åtminstone, ha ganska bra koll på läget. En bekant förlorade förvisso enligt egen utsago några kycklingar som ätit spikklubba, men det måste nog ändå betraktas som ganska sällsynt.

– Andreas Nord

Jag håller med dig Bodil. Jag har själv frigående höns och har även växt upp med det. Mina föräldrar har haft höns i en herrans massa år och på det hela taget kan man nog säga att höns är väldigt duktiga på att ta vara på sig själva! De verkar ha stenkoll på vad som går att äta och inte. Men visst, då och då blir en höna oförklarligt sjuk och kanske dör utan att en alltid vet orsaken, så visst kan det tänkas att dom kan få i sig något olämpligt. Men jag tror också att en får tänka att det ingår vissa faror i ett hönsliv. Och dessa faror kan nog vara värda att ta om det betyder att man kan få gå fritt och njuta hela dagarna.

Annars rent generellt angående giftiga växter i trädgården så brukar jag själv resonera som så att jag inte vill ha dem oavsett. För barn eller djur. Bättre att satsa på icke-giftiga växter och allra helst sådana som går att äta eller ger frukt! Men det är bara min åsikt så klart.

 – Per Henningsson

Så roligt att få era svar! Jag är så tacksam. Såklart ska hönsen få strutta runt fritt även i fortsättningen. Dock när jag är hemma och har koll. Det finns för mycket räv och hök häromkring för helt frigående. Grannen har blivit av med två hönor bara i år till höken. Men mina höns har stor nätad gård att vara i också, omkring 70 kvadratmeter för 5 hönor. 

Jag dristar mig till att slänga in en bonusfråga! Min hönsgård har förzinkat putsnät runt om och även som tak för att skydda mot rovdjur. Nu har jag fått höra att hönsen kanske kan bli förgiftade när det regnar och zink kan läcka ut, ner i jorden, och tas upp av gräset och växterna. Är detta något ni har hört talas om?

Zink från galvat nät låter helt galet. Inte kan det väl bli sådana mängder?

– Per Henningsson

Jag håller med – zinkläckage i en sådan utsträckning att det potentiellt skulle vara farligt tror jag är mycket osannolikt. Då måste det ju först läcka ut stora mängder, och sedan måste det anrikas i oförändrad form i det hönsen äter. Zink behöver kroppen dessutom för att fungera (för människor är rekommenderat dagligt intag omkring 10 mg per dag), så det finns nog ett ganska stort spann av toleranser i förhållande till hur mycket zink som djur får i sig.

Det vanliga för höns- och kycklingnät är väl varmförzinkning, alltså att nätet doppas i mycket varmt, flytande zink och sedan får svalna. En lite dåligt utförd förzinkning kan förvisso flagna lite, men annars får nog den här typen av ytbehandling anses vara ganska väderbeständig, det vill säga med lite läckage.

– Andreas Nord

augusti 30, 2022

Inlägget postades i

Djur Miljö