
Jag hittade dessa märken på en björk som står i en skog i Västernorrlands inland, omgiven av mestadels tall. Jag vistas väldigt mycket i denna skog, men har aldrig sett sådana märken tidigare. Det är gott om större hackspett här, men även gråspett, spillkråka och mindre hackspett finns i närheten. Jag antar att det är en hackspett som gjort märkena, men vilken?
Det stämmer att någon hackspett har varit i farten! När märken ligger såhär i tjusiga rader längs med stammen, har hackspetten varit ute efter björkens sav. Det syns också bra på din bild, där hackmärkena gjort upphov till ett stort savflöde.
På engelska kallas det här födosöksbeteendet för ”sap sucking” och på svenska översätts det ibland till ’savsugning’ eller ’savlapning’. Det är vanligare att se på våren innan häckningssäsongen. Då står saven högt och savlapning utgör ett bra näringstillskott under en annars näringsbegränsad tid på året.
Både tretåig och större hackspett är kända savlapare, och spillkråka antas vara det, men jag kan inte avgöra vem som är den skyldiga i det här fallet. Eftersom märkena är jämförelsevis små och eleganta, tror jag åtminstone inte att det rör sig om spillkråka. Det är ju en hackspett som brukar vara ganska destruktiv i sitt födosök.
– Andreas Nord