Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vem har gjort så konstiga märken i björkstammen?

På vårkanten står saven högt i björkar och andra lövträd. Det har vissa djur lärt sig att utnyttja, bland annat hackspettar som genom noggrant placerade hålslag kan komma åt att lapa i sig av den utsipprande saven. Savflödet kommer i sin tur att utgöra födokrok åt många olika insekter, som skalbaggar och vårystra getingar. Bilden är tagen av Ingalill Elfgren.

Jag hittade dessa märken på en björk som står i en skog i Västernorrlands inland, omgiven av mestadels tall. Jag vistas väldigt mycket i denna skog, men har aldrig sett sådana märken tidigare. Det är gott om större hackspett här, men även gråspett, spillkråka och mindre hackspett finns i närheten. Jag antar att det är en hackspett som gjort märkena, men vilken?

Det stämmer att någon hackspett har varit i farten! När märken ligger såhär i tjusiga rader längs med stammen, har hackspetten varit ute efter björkens sav. Det syns också bra på din bild, där hackmärkena gjort upphov till ett stort savflöde.

På engelska kallas det här födosöksbeteendet för ”sap sucking” och på svenska översätts det ibland till ’savsugning’ eller ’savlapning’. Det är vanligare att se på våren innan häckningssäsongen. Då står saven högt och savlapning utgör ett bra näringstillskott under en annars näringsbegränsad tid på året.

Både tretåig och större hackspett är kända savlapare, och spillkråka antas vara det, men jag kan inte avgöra vem som är den skyldiga i det här fallet. Eftersom märkena är jämförelsevis små och eleganta, tror jag åtminstone inte att det rör sig om spillkråka. Det är ju en hackspett som brukar vara ganska destruktiv i sitt födosök.

– Andreas Nord  

juni 18, 2025

Inlägget postades i

Djur Ekologi Fåglar

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *