Vem har byggt ett så märkligt bo i björken?

Björkspinnaren, Eriogaster lanestris, lägger hundratals ägg nära marken och faller sedan död ned. När äggen kläcks klättrar larverna upp i värdväxten och spinner en ”spånad” som de lever tillsammans i under nästan hela larvlivet. Den syns ofta på långt håll. Är det kanske en björkspinnare som byggt det här boet i en ung björk? Vet ni? Bilden är tagen av Karin Kärnefelt

En kväll i slutet av juni såg jag ett mycket märkligt ’bo’ hängandes i en björk. Det såg ut som spindelväv på avstånd men det var säkert 30 centimeterlångt. Jag kunde tyvärr inte komma närmre och hade nog inte vågat heller. Vad kan det vara?

Det ser spännande ut! Jag tycker det är svårt att se på bilden, men eftersom nätet ser så stort ut så är en gissning att det skulle kunna vara ett bo av björkspinnare, Eriogaster lanestris. Det är en stor och vacker spinner som förekommer ganska allmänt, om än lokalt, i Sverige. Honan lägger flera hundra ägg nära marken och trillar sedan ihop död. När äggen kläcks spinner larverna en så kallad ”spånad” ovan mark som de har som sitt bo. Den är stor och kraftig och syns ofta på långt håll. Larverna lever socialt i spånaden nästa hela larvstadiet och sedan förpuppar de sig. Ofta använder björkspinnaren just björk som värdväxt, men larver har också hittats på flera andra växter. Här kan du läsa mer om björkspinnaren, och här finns fler bilder på larvboet. Till sist finns här några fler bilder på fjärilen, på larverna och på boet.

Kanske någon av våra följare vet säkert vad det är?

– Andreas Nord

september 21, 2022

Inlägget postades i

Djur Miljö