Jag har hittat djurbajs på stenläggningen utanför min villa. Det liknar en vit påse med små, svarta, korvar. Kan en igelkott sprida ut sitt bajs så?
Det här tycker jag var svårt. Den andra bilden med tydligt vita inslag, tillsammans med din beskrivning om ”vita påsar”, visar dock att det rör sig om spillning från någon fågel. Kanske kan det vara från en ringduva, som ju är en vanlig fågel alldeles tätt inpå människor, men det är en gissning. Igelkotten, och andra däggdjur för den delen, har aldrig sådana här vita inslag i sin spillning. När dina bilder togs, i slutet av oktober, är det också väl sent på året för igelkottar (även om de fortfarande kan vara aktiva i södra Sverige). Igelkottar äter dessutom gärna insekter, och det är därför vanligt att deras spillning innehåller inslag av till exempel svårsmälta skalbaggsskal. Så vi får nog avfärda den idén, och utgå ifrån att det är någon slags fågel som är boven i dramat.
Varför ser då spillningen ut som den gör? Jo, det svarta är restprodukterna från matsmältningen, medan det vita är urinsyra som lite förenklat är fåglarnas motsvarighet till vår urin. Vid nedbrytningen av aminosyror (som bygger upp proteiner) i kroppen bildas giftig ammoniak som restprodukt. Människor och andra däggdjur omvandlar ammoniaken till urinämne (urea) som är vattenlösligt och lämnar kroppen tillsammans med urinen. Fåglar har emellertid ingen urinblåsa, sannolikt eftersom det blir alltför jobbigt att flyga omkring med massor av vatten i kroppen. Därför gör de istället om ammoniak till urinsyra, en mer eller mindre torr, vit, förening som kan avlägsnas från kroppen utan nämnvärd åtgång av vatten. Det kostar lite mer energi att göra på det här sättet, men den energin får fåglarna tillbaka genom att inte behöva flyga runt med stora volymer vatten i kroppen. Det hade nämligen ökat deras ”transportkostnad” mycket mer än vad det kostat dem att göra urinsyra.
Människor har också urinsyra i urinen, men även i blodet. Där är det är en viktig antioxidant som tar hand om reaktiva syreradikaler (på samma sätt som till exempel C-vitamin). För mycket urinsyra är dock problematiskt, får då kan det kristalliseras och ge upphov till bland annat njursten och gikt.
– Andreas Nord