Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vem går genom trädgården?

Spår i snön. Bilden skickades in av Andreas Åberg.

Trots ansträngningar har jag inte lyckats identifiera vem som satt dessa spårstämplar i min trädgård som ligger alldeles intill den ”gröna korridoren” mellan Nacka- och Tyrestareservaten i Tyresö utanför Stockholm. Spårlöpan ser ut att visa på räv eller lo, men jag tycker inte avtrycken stämmer helt in på någon av dessa. Hoppas på hjälp att få klarhet i detta då jag sett dessa spår även tidigare år.

Jag tycker nog att detta ser ut att stämma bra med rävspår. Storleken på avtrycket, omkring 6 cm, är i minsta laget för lo (i regel 7-9 cm, även om ungar kan ha mindre tass). Det ser också ut som ganska tydliga kloavtryck i vissa av spåren, vilket inte är lika vanligt (men inte en säker artskiljande karaktär) i lospår.

Spårstämpeln ser också ganska symmetrisk ut, vilket stämmer bra på räv men mindre bra på lo. Där är tårna olika långa, med samma konfiguration som vår egen hand minus tummen. För en högerfot betyder det alltså att den ’inre’ av de två framåtpekande tårna (långfingret) är längre än den yttre (ringfingret). På samma sätt är, i ett bra avtryck, den inre av de två sidotårna (’pekfingret’) längre än den yttre (’lillfingret’). Tittar man på hela spårlöpan kommer man i ett lospår se att den längsta tån byter position mellan avtryck, dvs. nedsättning av höger respektive vänsterfötter. Tittar du noggrant, och om avtrycken är skarpa, kan du också med lite tur se att mellanfotsdynan på lotassen har två utbuktningar framtill, medan den hos hunddjur bara har en enda stor utbuktning.

Slutligen tycker jag att steglängden, som jag mäter till omkring 70 cm (framkant på första avtrycket till framkant på tredje i bilden med tumstocken) är lite kort för lodjur. 

Med det sagt, det är ofta svårt med spår, särskilt från bild och det är fint att se flera avtryck och hela spåret. Jag tycker det känns bra för räv av det jag sett, men kanske skall du också själv undersöka en spårlöpa med ledning av punkterna ovan. Många av karaktärerna kan variera litet, beroende på hur djuret rört sig, snöns beskaffenhet, och smältning/återfrysning. 

-Andreas Nord

januari 17, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade