Vi kom precis hem idag (24e juli) till vårt hem i Garphyttan efter en helg på annan ort. Då upptäcker vi att någon eller några har bajsat på gräsmattan och blev nyfiken på vem eller vilka det skulle kunna vara.
Om jag skulle rita en cirkel runt spillningarna så är den ungefär lika stor som en handflata. Spillningen med lite mer ”bitar i sig” är lite mindre än den andra, 1-2 centimeter tjock och den andra 2-3 centimeter (bara uppskattat, ville inte gå jättenära ; tacka vet jag bra zoom på kameran 😂).
Eftersom spillningen innehåller lite av varje – både fruktkärnor, fruktskal och vad som ser ut som rester av insekter (tordyvlar, menar jag) – tror jag att det är rävspillning som ni har hittat. Rävar äter det mesta, och därför är spillningen ganska varierande i färg, form, innehåll och konsistens. Grävlingar är också allätare, men de har ofta lösare spillning och brukar dessutom göra ifrån sig i små grunda gropar, ”latriner”. Igelkottar är också (ännu) någotsånär vanliga i trädgårdsmiljöer, men deras spillningshögar är aldrig handflatestora. De kan förvisso sätta i sig en del fallfrukt, men det är osannolikt att de lyckas svälja hela körsbär. Räv känns därför som det mest sannolika alternativet. Om det stämmer, så kommer spillningen att ha en ganska frän, om inte obehaglig så åtminstone mindre angenäm, lukt.
– Andreas Nord