Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vart tog kniporna vägen?

Knipa, Bucephala clangula, är något så ovanligt som en andfågel som häckar i håligheter. Den bor gärna i fågelholkar och det kan vara ett riktigt skådespel när de många ungarna lämnar boet. Redan från kläckningen och framåt kan mor knipa ta med sina ungar på långfärd, ibland många kilometer bort. Studier visar att det lite vanligare att honan och kullen lämnar hemområdet om det finns gott om lämpliga platser att vara på ganska nära. Det verkar det inte göra i just det här fallet, men vi tror ändå att det är mer sannolikt att kniporna flyttat sig någon annanstans, än att de fallit offer för rovdjur. Bilden är tagen av Lotta Ahlin.

På vårt ställe (naturtomt) mitt på Bjärehalvön har vi ett tjugotal fågelholkar, varav två är uggleholkar. I år beboddes den ena av en knipa. Vi var hemma den dagen ungarna hoppade ut och kunde på avstånd  följa hur mamman samlade ihop ungarna (12 stycken) och gick ner till vår lilla damm (cirka 15 kvadratmeter). Efter en timme ungefär smög vi ut för att titta på dem, men då var hela familjen borta! Till saken hör att vi bor intill en liten bokskog med ungefär 5-6 kilometer ifrån något större vatten.

Vi undrar vart knipan och ungarna tog vägen. Har hon koll på vattendragen? I vår skog finns duvhökar sedan många år, men det verkar otroligt att de blivit offer hela familjen.

Vad roligt med häckande knipor! Jag tror inte heller att kullen blivit tagen av något rovdjur. Det är nog snarare så att de har hunnit röra på sig, eller gömt sig någonstans. Studier i Finland visar att knipor är ganska bra på att överleva med fågelmått mätt – sannolikheten att en unge klarar sig längre än första veckan varierade mellan 40-80% under en 7-årig studie. Dessutom visar andra studier att knipkullarna kan röra sig ganska mycket – ofta ett par, ibland flera, kilometer från där de kläcktes. Sannolikheten att kullarna rör på sig ökade om det fanns många lämpliga vattendrag i närområdet, men så verkar det inte vara i ditt fall. Jag hade dock varit helt trygg i att honan har bra kontroll på hur områdena kring boplatsen ser ut.

– Andreas Nord

januari 12, 2024

Inlägget postades i

Ekologi Fåglar

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *