Vart har flugorna tagit vägen?

Husfluga, Musca domestica. Bilden tagen av USDAgov.

Jag bor på Småländska Höglandet, i en stuga på landet omgiven av hästhagar och kohagar. Normalt sett brukar det vara olidligt många flugor när vädret är varmt som nu, men i år finns knappt några flugor alls – hur kommer det sig? Trotts att jag har dörrar och fönster öppna hela dagen har jag bara sett två (!) flugor inomhus den här våren. Jag är inte förtjust i flugor, men jag har många vilda fåglar här och tänker på deras föda, eller brist på föda i det här fallet.

Det är svårt att säga vad som hänt. Kanske kan man tänka sig att den sena och kalla vintern, och den efterföljande värmen och torkan, tillsammans eller var för sig påverkat överlevnad av vuxna djur och ägg. När det gäller mina egna intressegrupper bland insekterna (skalbaggar och skinnbaggar) verkar denna säsong bli litet annorlunda när det gäller hur dags olika arter är aktiva och parar sig och i viss mån också antalet djur i vissa fall. Dock ingen anledning till oro – detta ligger inom ’den naturliga variation’.

Jag tror inte heller att du behöver oroa dig så mycket för fåglarna. Många arter, t.ex. vanliga holkfåglar som blåmes och talgoxe, föredrar att mata sina ungar med fjärilslarver (som är långt mycket mer näringsrika än flugor) när sådana finns i antal på våren. Faktum är att vissa fåglar är helt beroende av sådana larver för att lyckas riktigt ordentligt med häckningen. Men med det sagt är djur i allmänhet såklart påhittiga, och kan finna en väg framåt även om favoritfödan tryter (om än en mindre framgångsrik sådan). Här i södra Skåne är det dock gått om mat just i år – de holkgäster vi studerar mest (blåmes och entita) har i allmänhet fött upp väldigt stora ungar i år.

-Andreas Nord

Kan det inte bara vara så att det var lite tidigt på säsongen när frågan ställdes? Det var ovanligt varmt, en värme man förknippar med flugor, men för tidigt för att de skulle hunnit reproducera sig ordentligt? Hemma hos oss ör det garanterat fler flugor nu än för bara ett par veckor sen.

-Jörgen Ripa

juni 4, 2018

Inlägget postades i

Djur Ekologi