Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Variegerad Benjaminfikus

Benjaminfikus, Ficus benjamina. Bilden skickades in av Glenn Larsson.

Jag har en fikus som går genom olika förändringar och slutar aldrig att förvåna mig. Från början var det en liten buske med gulvita blad med gröna inslag. Efter ca tio år började helt gröna blad ta över, de gulvita bladen försvann och busken växte till ett mindre träd. I somras planterade jag om växten, den tappade nästan alla blad och sedan blev den riktigt frodig igen. Då kom även de gulvita bladen tillbaks i den nedre delen av växten. För en vecka sedan upptäckte jag något som liknar ett snöbär i form och storlek. Jag är säker på att det är en Benjaminfikus och så vitt jag vet har bara en art i Fikusfamiljen frukter och det är fikonträdet. Det har dessutom helt annan bladform. Lite mer information om det här vore trevligt.

Din Benjaminfikus ser ju lustig ut. Att blad är partiellt gröna kallas att de är variegerade och det är ofta önskvärt inom växtbranschen för det anses dekorativt. De ljusa partierna på bladen är dock en defekt eftersom de inte bidrar med fotosyntes. Variegering kan bero på genetiska förändringar, men det påstås också kunna framkallas genom tricks med odlingen. Jag vet inte hur växtfirmor gör detta men på något sett så stör de den normala metabolismen i bladen. 

Jag känner inte till just benjaminfikus, men bland många växtarter så kan variegering förloras, vanligtvis för att att växterna står för mörkt men det kan också bero på andra ändringar av odlingsförhållanden eller ske spontant. Det märkliga med din växt är att variegeringen kommit tillbaka, i alla fall partiellt, vilket inte är normalt. 

Benjaminfikus kan sätta frukter, men de är mycket mindre än fikon.

-Allan Rasmusson

 

januari 8, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade