Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Varför var det så tyst i skogen i somras?

Rödstjärten, Phoenicurus phoenicurus, är en enastående vacker fågel som gärna häckar i människans närhet, till exempel i fågelholkar i trädgårdar. Den kommer till oss från övervintringsplatserna i Afrika i slutet av april och början av maj. Då förgyller den tidiga morgnar med sin karakteristiska sång, som alltid börjar med en hög, klar ton (”iiiih-”). Precis som de flesta andra småfåglar sjunger den inte alls lika intensivt senare på säsongen, när honan och hanen hittat varandra, byggt bo, och fött upp sina ungar. Bilden är tagen av Åsa Berndtsson.

Jag gick ut på Järvafältet i norra Stockholm  en söndagsmorgon i augusti. Det var helt tyst i hela skogen när jag var där, sånär som på en trana. Hur är det möjligt att inga fåglar hörs i skogen? Jag har aldrig varit med om detta under 50 år av fågellyssnande.

Det är såklart svårt att svara på det specifika fallet, men på högsommaren (i augusti, när frågan kom) är de flesta fåglarna sedan länge klara med sina häckningsbestyr. Vore långväga gäster har redan påbörjat sin färd mot Afrika, och fåglarna som inte flyttar så långt har antingen ungar att ta hand om, eller så behöver de ta hand om sig själva (till exempel ”rugga”, alltså att byta fjädrar). Behovet av att försvara territorier eller att imponera på honor är inte alls lika stort vid den här delen av året, och då är det inte lika viktigt att sjunga intensivt.

Det kan såklart finnas andra anledningar till att det var tyst i skogen när du var ute, men i allmänna ordalag var häckningssäsongen 2023 ganska vällyckad i södra Sverige, så det finns inget som direkt tyder på att något katastrofalt har hänt. Klart är att många fåglar blir undanträngda i takt med att samhällen breder ut sig eller att jord- och skogsbruksnäringarna ändrar sina metoder, men det är inte något som drabbar alla fåglar och det drabbar inte heller fåglarna överallt. Är du intresserad av att se hur det går för Sveriges fåglar är den allra bästa källan till kunskap Svensk Fågeltaxering (https://www.fageltaxering.lu.se/resultat/populationstrender-och-forandringar) som i flera decennier har kartlagt alla Sveriges fåglar med standardiserade metoder och gjort resultaten tillgängliga för allmänheten.

– Andreas Nord

mars 8, 2024

Inlägget postades i

Djur Ekologi Fåglar

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *