Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Varför tog det så lång tid för äggen att kläckas?

Hemma hos vår frågeställare har en gräsandshona tagit nästan 50 dagar på sig att ruva fram sina ägg, en ovanligt lång tid. Vad kan det bero på? Vi försöker reda ut saken. Bilden är tagen av Iva Balk och har inte med frågan att göra.

Andhonans ägg som hon ruvat i 49 dagar började kläckas igår den 14 maj. När vi har sökt på nätet så står det att normal ruvningstid är upp till 32 dagar. Nu har vi med kikare sett att tre ägg är kläckta men i boet var det åtta så de är väl på gång med att kläckas. Varför det dröjt så länge? Vi hade nästan gett upp hoppet och var oroliga för honan, men hon verkar väldigt trygg med oss då vi rör oss lugnt i trädgården. Det här är en spännande upplevelse vi får vara med om.

Det låter som en fin upplevelse, och det är glädjande att höra att äggen kläcktes efter så lång tid! Varför det har tagit längre tid än normalt är svårt att svara på. Normalt går fåglarnas ruvning ”som klockan”. Egentligen finns det bara två möjligheter till att ett ägg skulle kläckas först efter så lång tid: antingen har honan inte ruvat särskilt frekvent, eller så har hon ruvat äggen frekvent men vid låg temperatur. Båda utfallen leder till att ruvningstemperaturen skulle varit lägre än vanligt, och då tar det längre tid för äggen att kläckas. Men är temperaturen alldeles för låg brukar äggen inte kläcka ut alls, även om de börjar utvecklas. Det går helt enkelt för långsamt, och fågelembryot kan inte växa ordentligt så att för mycket av äggulan förbrukas och det blir slut på energi. Även en ganska dramatisk förändring av ruvningstemperatur hos fåglar, låt säga en sänkning med 3 grader från det normala ca. 38 grader, leder till att ruvningsperioden blir maximalt 4-5 dagar längre. För de flesta fåglar är det önskvärt att hålla ruvningsperioden så kort som möjligt, eftersom risken att ett rovdjur hittar boet ökar ju äldre det blir. Jag tror därför inte att en ruvning på 49 dagar, jämfört med det normala ca. 30, kan förklaras fullt så enkelt.

Eftersom det verkar som att inte alla ägg har kläckts, undrar jag istället om något kan ha hänt som har gjort att honan avbröt ruvningen under en tid, och sedan lade nya ägg som hon ruvade fram. Det skulle kunna förklara både varför många ägg inte kläcktes, och varför hela förloppet tog väldigt lång tid. Alternativt kanske honan väntade innan hon började ruva fullt ut, eller tog en lång paus (flera dagar) tidigt efter att äggläggningen var klar. Innan äggen ruvats, eller när de bara ruvats litegrann i början av utvecklingen, kan de lämnas för sig själva under lång tid utan att ta allt för mycket skada.

Jag hoppas att detta ger lite vägledningen. Ett spännande mysterium, med många möjliga förklaringar. Om de resterande 5 äggen aldrig kläcktes, vore det roligt att veta om de var befruktade eller ej. Om inte, tror jag att honan lagt ägg i två omgångar. Om hela kullen faktiskt kläcktes efter så lång tid, tror jag mest på förklaringen att honan väntade med att börja ruva fullt ut. 

– Andreas Nord

juni 25, 2024

Inlägget postades i

Djur Ekologi Fåglar

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *