Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Varför sover djur olika länge?

En Jack Russell terrier. Bilden tagen av Mik@el.

Hur kommer det sig att djur sover så många timmar mer per dygn än vad människan gör? En hund sover exempelvis ca 16-18 timmar medan en människa sover hälften så mycket. Vad är det som skiljer oss åt som påverkar sömnbehovet så mycket?

Jag är ingen djursömnsforskare men tror mig veta följande:

Sömn är generellt ett sätt att rensa och sortera den information som ständigt kommer in till hjärnan. Till och med djur som ligger i vinterdvala, på sparlåga med väldigt låg kroppstemperatur, uppvisar regelbunden sömn under denna period. Fast då mycket mindre än under sommaren.

Sömn hos djur, och framför allt vildlevande djur, är fortfarande är ett förhållandevis DÅLIGT känt beteende. Mest beror detta på att det är så svårt att studera rent tekniskt. I princip krävs elektroder fastsatta på hjärnan och det säger sig själv att detta är besvärligt på frilevande djur.

Vad gäller vilda fåglar så finns det nu studier som visar att de kan sova med en hjärnhalva åt gången samtidigt som de flyger (fregattfåglar). Detta är ett måste för fåglar som ständigt är på vingarna, givet att de har ungefär samma sömnbehov som andra. Myrspovar som flyger över Stilla Havet från Alaska till Nya Zealand jobbar stenhårt utan rast i 10 dagar. Tornseglare flyger nio månader i sträck! Rimligen sover dessa fåglar med halva hjärnan åt gången. Det finns studier av burhållna fåglar som häckar norr om Polcirkeln och därmed har ljust dygnet runt. Med konstant ljus i burarna var de också aktiva dygnet runt och ifall de sov måste det rimligen ha varit  med en hjärnhalva åt gången, eller i ytterst korta perioder åt gången (någon minut eller så).

Om nu hundarna VERKLIGEN sover 16-18 timmar om dygnet (i betydelsen ”utslagna” eller ”okontaktbara”) och därmed mer än vad vi människor gör, så finns det andra djur som (i perioder åtminstone) sover betydligt mindre än så.

Men mycket återstår att reda ut här!

-Åke Lindström

Man kunde kanske dessutom tänka sig att det finns en ekologisk komponent som förklarar hur mycket, och hur, olika slags djur sover. Husdjur som hunder och katter är rovdjur som i det vilda lägger mycket energi på att jaga bytesdjur som ofta är svåra att få fatt på. Då behöver de spara på kraft och energi i perioderna mellan jakterna. Det varierar såklart med hur mycket bytesdjur det finns: är det ont om mat tänker man sig att viloperioderna skulle minska. Det är såklart inte jämförbart med tamdjur, men djur i allmänhet är nog bättre på att hushålla med sin energi än människor.

Som Åke är inne på är det nog också viktigt att hålla isär sömn och vila. En hund som halvslumrar med ett öga öppet får gissningsvis inte alls samma typ av återhämtning som när den sover djupt, men däremot sparar den såklart energi eftersom den är mindre aktiv. Av vad jag kunnat läsa mig till verkar det som att hundar gör just detta – slumrar – men i regelbundna och kortare intervall faller i djup sömn. Människor, å andra sidan, verkar vara väldigt duktiga sovare: en ny studie visar att människor sover kortare tid än andra människoapor och apor, men att sömnen istället är väldigt högkvalitativ. Författarna föreslår därför att den tidiga människan gynnades av en typ av sömn som ger maximal återhämtning på kortast möjliga tid, eftersom det gav möjlighet att lägga mer tid på att finna föda och lära sig nya saker. Den djupa och effektiva sömnen, i sin tur, menar författarna var viktig för att de konsolidera de nya kunskaperna (dvs. rensa och sortera dagens intryck).

-Andreas Nord

Hur stor del av dygnet som djuren sover varierar mycket mellan arter, betare som hästar och får sover inte alls så mycket som många rovdjur. En del förklaras av vilken sorts föda de äter och hur lätt den är att få tag i. Vildhästar som betar på en gräsmark har inga problem att hitta mat, men det tar tid att beta och dessutom måste de äta mycket eftersom gräset inte är så näringsrikt. Rovdjuren som äter betesdjuren gör av med mycket mer energi för att få tag i maten, men sedan är den lättäten och energirik. Så de i lugn och ro vila/sova och smälta maten. Kanske kan de spara en del av bytet till en annan dag, exempelvis släpar leoparder ofta upp byten i träd där det är säkrare.

Sedan beror det ju lite på hur ”trygg” djuren är. Ett potentiellt bytesdjur måste vara mer på sin vakt än de större rovdjuren. Många flocklevande djur sover därför lite i skift.

När det gäller människor kan man ju också tänka sig att djup och högkvalitativ sömn är något som den moderna människan kan unna sig. Bara en fundering, dock. När det gäller våra husdjur sover de ibland extra mycket för att de helt enkelt inte har nå’t annat att göra. Husse och matte är urtråkiga och blir inte glada om hunden t.ex. tar ned en bok ur bokhyllan och börjar ”läsa”.  Så det är bara att lägga sig och hoppas att det händer något någon gång.

-Bodil Enoksson

PS Som ett kuriosum försökte en gång en kollega till mig som studerade lodjur se hur länge de sov. Han satt alltså och tittade på lodjuret från klockan 12 ena dagen till 13 nästa dag och började sedan klockan 11 dygnet därpå och satt tretton timmar till. Han hoppades få en idé om lodjurets dygnsrytm men lodjuret bara sov! Han gav upp den delen av studien!

juni 25, 2018

Inlägget postades i

Djur