Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Varför ogillar vissa koriander?

Färsk koriander. Bilden tagen av HitroMilanese.

Jag har länge undrat varför så många hatar koriander. Jag har på senare tid hört att det finns en ”hata koriander”-gen, skumt tyckte jag. Har nu hört om genen 0R6A2 som uppfattar smaker (som jag förstog?), men får fortfarande inte svar på varför koriander då. Stämmer detta, o vad bekräftar detta? Hittar inga säkra källor ang. detta.

Ja, det stämmer att genen OR6A2 har förknippats med en negativ smakupplevelse från koriander. Exakt varför det är så vet man inte med säkerhet, men troligtvis är det för att den ena varianten av denna gen gör att man blir mer känslig för vissa kemiska föreningar (aldehyder) som finns i koriander. Smak- och luktreceptorer kan binda olika ämnen mer effektivt beroende på receptorns form, och formen bestäms av vilken genvariant man bär på. Så de som ogillar koriander binder förmodligen dessa ämnen mer effektivt, vilket leder till en starkare smakupplevelse som lätt kan uppfattas som överväldigande och därmed äckligt.

Precis som för alla egenskaper, kan man dock tillägga att generna inte är allt. Har man som ung lärt sig att förknippa positiva upplevelser med smaken av koriander kommer man förmodligen att gilla den ändå, även om man bär på den ”känsligare” genvarianten. Det förklarar varför en maträtt kan anses vara en delikatess i vissa länder men jätteäckligt i andra (tänk surströmming).

Den ursprungliga studien, som är tillgänglig för alla att läsa, finns här om du är nyfiken: https://flavourjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/2044-7248-1-22

-Jessica Abbott

mars 31, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade