Just nu gör vi projekt om kräldjur, och jag undrar varför de har så korta ben/inga ben alls om de är ormar. Rent evolutionistiskt tänkt kan väl det inte varit en fördel? Har de istället anpassat sig efter miljöer där de inte syns av hotande djur? Typ skogar? Finns det inte ökenödlor? Hur går det här ihop?
För att förstå varför ormar förlorade sina ben kan vi jämföra med de ödlor som inte har ben (eller rudimentära ben), något som evolverat runt 30 gånger. Det visar sig då att en ormlik kropp utan ben fungerar alldeles utmärkt för ödlor som lever stor del av sitt liv under marken, stenar eller liknande, och som ofta gräver sig fram i sand eller i jord. Vår egen kopparödla har ett liknande levnadssätt.
Det verkar sannolikt att ormar också först evolverade som ’underjordiska’ djur, och att de senare ’återkoloniserade’ andra habitat.
-Gästinlägg av Tobias Uller, ödleforskare
Det här är en stor och svår fråga, men tillåt mig att spekulera lite.
Ormar hade ben för omkring 150 miljoner år sedan, men dessa tillbakabildades senare genom en serie av mutationer och det vi idag känner som ormar utvecklades. Men faktiskt ser man små fragment av vad som en gång i tiden varit ben hos boa- och pytonormar. Samma typ av ”evolutionär rest” ser man hos valar.
Vad som är bättre eller sämre är svårt att svara på, mer än att djur oftare än inte är synnerligen väl anpassade till den miljö de lever i, och att det finns mer än ett sätt att lösa samma typ av problem. Ormar är nog så hårt ansatta av olika rovdjur, t.ex. däggdjur, fåglar, ödlor och andra ormar. I Sverige har vi tre olika arter av ormar – snok, huggorm och hasselsnok. Av dessa är just hasselsnoken (som är vårt mest sällsynta art) en orm som gärna äter andra ormar! Så jag tror inte att ormar inte har ben för att de inte har samma behov att fly från rovdjur. Du märker ju själv att ormar flyr undan ohyggligt snabbt om du överraskar dem ute i naturen. Det kommer sig av att hela kroppen är en stor muskel som de använder när de förflyttar sig. Det gör också att ormar är skickliga på att ta sig fram i olika miljöer. Många arter är t.ex. skickliga klättrare och simmare. Att vara långsmal och sakna ben gör också att man lätt kan pressa sig in i olika små utrymmen, eftersom man inte har några axlar som är i vägen. Allt detta gör att ormar finns i alla upptänkliga typer av miljöer, utom allra längst i norr och på Antarktis (där det är för kallt).
I öknen finns många olika slags ödlor. Vissa är aktiva på dagen, medan andra bara är framme på natten eller lever nedgrävda. Det är ett bra sätt att undvika den värsta hettan.
-Andreas Nord
En annan förklaring till benlöshet kan vara att det är mer praktiskt om man är väldigt långsmal. Ett långt djur med bara fyra ben har svårt att lyfta hela kroppen från marken samtidigt. En lång kropp gör också det mer effektivt att ringla. Det återstår att förklara varför ormarna blev långsmala från första början, men där kanske Tobias och Andreas förklaring om att kunna ta sig in i hålor, kanske för att jaga, kommer in.
Referens: Gans, C. (1986). Locomotion of Limbless Vertebrates: Pattern and Evolution. Herpetologica, 42(1), 33-46.