Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Varför finns fästingar?

Vanlig fästing, Ixodus ricinus. Bilden tagen av Richard Bartz.
 
Vi pratade nyss om insekter apropå det börjar våras och kom då in på fästingar, och försökte komma fram till vilken nytta eller funktion de har i naturen – spindlar vet man är nyttiga på att äta upp skadeinsekter, men fästingar känns mest som en plåga? Kan det tänkas de har något med balansen i naturen att göra, dvs. de hjälper till med att hålla nere vissa arters bestånd?
 
Det är en vanlig missuppfattning att alla arter har en viss ”roll” som de måste spela i ekologin för att kunna finnas till. Det finns visserligen data som tyder på att sjukdomarna som fästingar bär på kan påverka bestånden hos olika värddjur. Men det är inte fästingens ”uppgift” att sprida sjukdomar. De finns till helt enkelt för att de lyckas föröka sig – kan en art inte anpassa sig kommer den så småningom att dö ut. Se även svaret på en liknande fråga om mygg.
 
-Jessica Abbott

Det finns två svar på frågan om fästingars ”nytta” i naturen.

  1. Föreställningen att en art gör nytta i naturen, bygger på tanken att naturen fullföljer, eller åtminstone strävar efter att uppfylla, en plan för hur den skall se ut och fungera. Men evolutionen följer sina egna regler. I naturen strävar varje individ av en art att öka sin genfrekvens i nästa generation, det vill säga den individ som får mest avkomma är bäst anpassad till rådande omständigheter. Som vi vet ändras dessa omständigheter ständigt, vissa somrar är till exempel varmare och torrare än andra, andra vintrar har mer snö och fler minusgrader än andra, och så vidare. Därför vidmakthålls en variation i varje generation, och alla individer ser därför inte exakt lika ut och har inte heller samma genuppsättning. Fästingar är inte annorlunda vad gäller dessa evolutionens regler. Också fästingarna försöker att få så många ungar som möjligt, för att på så sätt få bättre ”fittness”, det vill säga öka sin genfrekvens. Därför finns fästingar, de utnyttjar en nisch, ett sätta att hitta mat, i naturen som låter dem leva vidare och föröka sig.
  2. Man kan också säga, om man vill sätta in dem i ett sammanhang av ”ekosystem”, att parasiter i allmänhet fungerar på samma sätt som predatorer, rovdjur, fast ”snällare”. De dödar inte sitt byte utan nöjer sig med att ta en liten bit. Därmed spelar de rollen av reglerare. Blir det väldigt många smågnagare i ett område, ökar också antalet fästingar. Men eftersom de inte dödar sina värddjur är de inget vidare på sin reglerande funktion. Då fungerar de bättre som vektorer. Som sådana sprider de sjukdomsalstrande organismer, bakterier och virus, i stammen av värddjur, och dessa patogener, som de kallas, är bättre på att reglera antalet möss, sorkar och näbbmöss. 

-Lars Lundqvist

mars 7, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade