Jag har läst att ungefär hälften av alla koltrastar flyger till varmare breddgrader på vintern och hälften stannar kvar. Finns det några teorier om hur gör de sitt val och vad de baserar det på? Tack för en fin sajt!
Tack för fina ord!
Koltrasten, liksom flera andra fåglar, är vad vi brukar kalla för ”partiella flyttare”, eller kanske ”halvflyttare”. Det betyder att vissa delar av populationen flyttar på vintern, medan andra stannar kvar. Det finns många olika anledningar till att en fågel kan välja endera strategi, men vanliga teorier handlar om möjligheten att hitta tillräckligt mycket mat på vintern. Det är vanligare att de flyttande delarna i en population utgörs av fåglar som är kläckta samma år (alltså ”tonåringar”) och honor. Hos fåglar brukar just dessa grupper ha svårt att hävda sig i konkurrensen mot hanar och vuxna individer, och då kan det chanserna att överleva vara bättre om du väljer att flytta på vintern, trots att resan kan vara båda lång och farofylld. Det finns också teorier som handlar om att fåglarnas val att flytta delvis beror på hur bra deras immunförsvar är.
När det gäller koltrastar, och andra partiella flyttare också för den delen, är det viktigt att komma ihåg att ’beteendet’ varierar stort mellan populationer. Vissa är helt flyttande, andra är en blandning, och vissa flyttar inte alls. Det senare verkar bland annat gälla för en population koltrastar som följts i Lund under flera år. Flyttande koltrastar rör sig inte heller särskilt långt. Det brukar röra sig om avstånd mellan 50 och 200 mil baserat på studier i Kontinentaleuropa.
– Andreas Nord