Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad ska vi göra med de övergivna fågelungarna?

Koltrasten, Turdus merula, bygger öppna bon, gärna alldeles i människans närhet. Det gör dem ganska hårt ansatta, kanske särskilt i stadsmiljöer där det förutom rovfåglar som sparvhök också finns gott om lösa katter och skator. Om en av föräldrarna förolyckas brukar den som är kvar själv kunna ta hand om ungarna. Men om både föräldrarna är borta är allt hopp ute för ungarna. Bilden är tagen av J.J. Harrison.

Vår härliga koltrastmamma blev idag dödad av en rovfågel. Två ungar skriker i boet. Vad ska vi göra?Ingen pappa finns.

Risken att bli tagen av ett rovdjur är alltid mer eller mindre stor om du är ett litet bytesdjur. Koltrastar är en fågel med typiskt hög dödlighet, om än särskilt som ägg eller ungar. Om det inte finns någon hane som matar koltrastungarna finns det inte mycket att göra åt saken. Det är nog inte troligt att ett viltskadecenter vill ta sig an två övergivna koltrastungar, för prognosen att få dem på vingarna i fångenskap är ganska dålig.

Det bästa tycker jag därför är att låta naturen ha sin gång i det här fallet. Ungarna kommer inte klara sig själva, men de kommer ändå bli en viktig del i det naturliga kretsloppet genom att i sin tur bli föda åt till exempel olika insekter och andra organismer som jobbar som ”nedbrytare”.

– Andreas Nord

november 25, 2022

Inlägget postades i

Djur Miljö