En koltrast har vid flera tillfällen lagt sig på marken mitt i solgasset, och brett ut vingarna. Inget fel på flygförmågan. Varför gör den så?
Såhär gör fåglar när de solbadar. Jo, fåglar gör faktiskt det! Det finns flera olika teorier för att förklara det här beteendet. De två vanligaste handlar om att på olika sätt hålla fjäderdräkten i topptrim. Fåglar har ofta olika slags parasiter som antigen suger blod eller äter på fjädrarna. Forskarna tror att solbadningen gör att parasiterna blir överhettade och därför driver dem ut från fjädrarna, längre ut mot fjäderspetsarna där det är lättare för fågeln att komma åt dem. Den andra teorin handlar om att göra fjädrarna mer motståndskraftiga mot väder och vind. Fåglar har en gumpkörtel (kallas också ’uropygialkörteln’) som producerar en slags olja fågeln använder för att impregnera sina fjädrar. Det är ungefär samma princip som när vi människor vaxar in en bomullsanorak för att göra den vattentät. Forskarna tror att värmen från solen hjälper till att lättare fördela oljan i fjäderdräkten, eftersom den flyter lättare när den är varm.
Fåglar solar gärna också för att värma upp sig. Det kan man se i trädgården en kall vinterdag, när blåmesar och talgoxar gärna sitter mitt i solen och njuter. Det kan vara nog så viktigt, för solen ger ju värmen gratis, medan fågelns egen värmeproduktion kostar mycket energi eftersom den måste huttra med sina muskler för att värma sig.
– Andreas Nord