Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad är det som bestämmer vilken färg blommorna får?

Luktärt (Lathyrus odoratus) – en ärtväxt i släktet vialer – är en riktig svensk sommarklassiker. Blommorna förekommer i många olika färger och är synnerligen väldoftande, så luktärten gör verkligen skäl för sitt handelsnamn. Vitblommigheten är dock inte garanterad. Eftersom anlagen som ger upphov till vitblommighet oftast är ”recessiva” måste de finnas i två genkopior för att blommorna faktiskt ska bli vita. Det enda sättet att garantera detta är därför att ha en helt självbefruktande planta, eller att säkerställa att det inte finns några andra plantor med normal blomfärg i närheten. Bilden är tagen av Kenpei.

Jag har en vitblommande vial och jag är nyfiken på om fröerna från denna kan ge upphov till andra blomfärger än den vita. Jag hittar inga uppgifter om var jag kan söka svar. Därför vänder jag mej till er i frågan. Finns det fröer som garanterat producerar likadan blomfärg som moderplantan trots att de kan ha blivit öppet pollinerade?

Svaret på din fråga beror på hur den vita blomfärgen nedärvs. Frånvaron av pigment (= vita blommor) beror ofta på någon enkel mutation som blockerar pigmentbildningen. Sådana mutationer brukar vara recessiva, vilket innebär att det behövs två identiska kopior av anlaget för att fullt ut blockera pigmentbildningen och göra blommorna helt vita. Om en sådan ”recessivt homozygot” planta endast bildar frön genom självbefruktning (eller korsar sig med andra vitblommiga plantor) kommer alla avkommor också att bli vitblommiga, eftersom plantan bara har den muterade genvarianten att föra vidare till sina frön. Vill en vara helt säker på att fröna endast ger vitblommiga avkommor är det enda sättet därför att odla en vitblommig sort som är uteslutande självbefruktande (om det nu finns sådana bland vialerna) eller se till att det inte finns vialplantor med normalt färgade blommor i närheten.

– Stefan Andersson

januari 23, 2023

Inlägget postades i

Evolution Växter