Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad är det katten äter på?

Tamkatter fångar väldigt många olika smådjur på sina strövtåg i skog och mark. I Sverige faller till exempel uppskattningsvis 12-18 miljoner småfåglar varje år offer för katter. På bilden ser vi delar av matsmältningssystemet från något smådäggdjur, men just vilket vet vi inte riktigt. Kanske har katten dissekerat ut det på grund av den litet beska smaken de inre organen kan ha. Bilden skickades in av Mikaela.

Katten smet ut och smaskade glatt på detta. Hela ”samlingen” var omkring 5 centimeter lång. Går det att se vad det är och om den har någon sjukdom eller parasit?

Jag kan tyvärr inte säga vilket djur levern kommer ifrån men det är troligen sork eller mus. Din katt är uppenbarligen skicklig på att dissekera smågnagare för att undvika lever och galla, som kan smaka illa. Den har troligtvis hunnit med att ta, dissekera och äta upp många för att nå denna precision. Eftersom gnagare bär parasiter (typ mask; räkna med att alla har det) rekommenderas regelbunden avmaskning av utekatter.

– Allan Rasmusson

5 centimeter lever i en sork? Jag är lite skeptisk!

– Jörgen Ripa

Min gissning är att det är inälvor av en fågel med lever, magsäck och kräva.

– Anders Lundquist, gästexpert

Jag får inga direkta fågelvibbar, eftersom det som i så fall skulle vara proventrikel och muskelmage (de två delarna som utgör fågelns magsäck) inte ser ut att vara omsluten av kraftig muskelvävnad som de typiskt är. Levern är också i minsta laget för en fågel. Å andra sidan är det kanske troligare att det gröna är krävan fylld med någonting. Jag tror inte att det är en gallblåsa, vilket också föreslagits, eftersom den är alldeles för stor för det i förhållande till levern och dessutom ser ut att vara fylld med någonting fast (inte flytande, som galla). Kanske skulle det kunna vara någon växtätande fågel, till exempel en and eller en gässling? Ett annat alternativ är en duva, men då faller teorin om att ”krävan” är fylld med växtdelar. 

Tyvärr tror jag inte vi kommer närmare än så här!

– Andreas Nord 

oktober 28, 2022

Inlägget postades i

Djur Ekologi Miljö