Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad är det för flygande småkryp som kommer in i tusental?

I Sverige finns hundratals olika arter av fjädermyggor (myggfamiljen Chironomidae) och många är ohyggligt svåra att skilja åt. Vi kan därför inte svara på just vilken slags fjädermygga detta är. Gemensamt för många arter är dock att de svärmar i stora mängder, och gärna söker sig till ljuskällor. Det är, skall vi se, kan vara problematiskt för många nattdjur i våra moderna städer. Bilden är tagen av Pia Sandebäck.

Vad är det för kvälls- och nattaktiva insekter som kommer in i tusental nu på sensommaren? De söker upp ljus, till exempel en ljus vägg bakom en lampa eller en fönsterbräda där utebelysningen lyser in. Och varför söker de upp ljus när de är nattaktiva? Hur ser deras livscykel ut – de verkar ju leva ett kort liv? Insekterna är 3 millimeter långa och bilden är tagen i Mönsterås kommun, i augusti 2022.

Det här är någon av de flera hundratals arterna i myggfamiljen fjädermyggor (Chironomidae; vi har drygt 500 olika i Sverige). De svärmar ofta i väldigt stora mängder och olika arter är aktiva från vår till höst. Just vilken art du har hittat kan åtminstone inte jag avgöra. För det krävs studier under mikroskop, och ibland till och med arbete på DNA-nivå. Fjädermyggor utvecklas liksom många andra myggor i vatten. Såväl puppor som larver är väldigt viktiga födokällor för olika rovinsekter (till exempel trollsländelarver) och, inte minst, fiskar. Pupporna stiger till ytan när det är dags för dem att kläckas, och den fullbildade fjädermyggan kravlar sig upp på ytan. Hanarna har tjusiga fjäderformade antenner, medan honorna bäst känns igen på sin kutryggighet. Antennerna är däremot raka. Den här könsskillnaden beror på att hanarna behöver modifierade antenner för att kunna hitta honor så effektivt som möjligt. De lyssnar helt enkelt in sig på ljuden från honornas vingar. Den här videon visar på ett jättefint sätt fjädermyggornas livscykel:

Att de söker sig till ljus beror på att många olika insekter använder ljuskällor för att navigera i mörkret. När de då ser skenet från en lampa söker de sig dit. Med andra ord sätter vi deras navigationssystem ur spel genom att lysa upp i nattmörkret. Samma fenomen utnyttjas bland annat vid fångst av nattfjärilar då det är vanligt att hänga en stark lampa framför ett vitt lakan. Men bortom det är detta egentligen ett stort problem för de flesta nattdjur. Forskarna brukar därför tala om ”ljusföroreningar”, bland annat i stora städer. Genom att vi har skapat ett samhälle som aldrig får släckas ned, sätter vi många djur ur spel. Det kan till exempel handla om insekter som inte kan navigera, fladdermöss som inte kan jaga, och fåglar som  vaknar mycket tidigare i städerna. 

Vi har skrivit om fjädermyggor förut, se här.

– Andreas Nord

mars 15, 2023

Inlägget postades i

Djur Ekologi Insekter Miljö

2 comments

  1. Maya Wiippola

    Har honorna också fluffiga antenner eller är det bara hanarna? Tänkte på att hanarna har fjäderformade antenner och honarna raka, menas det bara formen då eller också ”fluffigheten”?

  2. andreasnord

    Honorna har inget fluff (”fjädrar”) på antennerna. De ser ut som helt vanliga insektsantenner. Så på sätt och vis är det bara hanarna som gör skäl för namnet fjädermyggor!

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *