Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Utodöende arter i Östersjön

Östersjön. Bilden skapad av NormanEinstein.
Östersjön. Bilden skapad av NormanEinstein.

Jag gör ett arbete i nionde klass; har valt att skriva om ämnet ”Livet i Östersjön” (såväl växt som djurliv), och jag tänker även inkludera orsakerna till arters försvinnande, liksom hur evolutionen har påverkat och förändrat arterna i havet. Så hur kommer det sig att vissa arter dör ut? Gissningsvis på grund av hastigt förändrade förhållanden som livet inte hinner anpassa sig efter (som det blir nu med global uppvärmning), men hur kan man, med exempel då jag sannerligen inte är typen som fuskar, spinna vidare på denna tråd? Och utöver detta, hur ser livet i Östersjön, i det stora hela, faktiskt ut? Med bräckt vatten följer inte en lika stor mängd arter (för den specifika saltnivån finns det inte många som klarar av), inte sant? Som sista fråga hade jag en undran: Djur, liksom växter, har växt sig högre och högre med tiden, hur kommer det sig? Exempelvis har vi Napoleon som var 1,69 meter, vilket var den tidens medellängd, men då det inte längre är det blir ju frågan varför? Hur tjänar mänskligheten som art på att växa?

Angående storlek, så skall du snarare tänka på andra hållet. En art med en viss kroppsstorlek finns för att det fanns livsutrymme för dess förfäder att ha den storleken, snarare än en annan. Vid förändrade livsförhållanden kan de stora organismerna ligga dåligt. Vi ser till exempel att antalet arter av riktigt stora djur har minskat sedan människan “kom till”. Arter har selekterats både för störe och mindre storlek, men de som är stora hamnar lätt i fokus, pga att människor tycker om rekord, och vi ser de stora lättare. Alla vet att tigern är det största vilda kattdjuret, men vem kan namnge det minsta?

– Allan Rasmusson

Livet i Östersjön är som nämns i frågan en utmaning för många arter. Att leva i ett bräckt vatten ställer stora krav på de arter som annars lever i sötvatten och i marina hav. Alla arter klarar givetvis inte denna omställning och det gör att vi inte finner den biodiversitet av de arter som vi annars kan se i sjöar, åar och i helt marina hav. Arter som däremot klarar av Östersjöns bräckta vatten kan däremot fortfarande leva under stor stress, och ifall ytterligare stress inkluderas, så som miljögifter, mindre syresatt vatten etc, så finns det givetvis en risk att populationer eller arter lokalt dör ut. Intressant nog ser vi också att arter under stress i Östersjön kan anpassa sig och till och med bilda nya arter, unika just för ett bräckt vatten.

Angående att människor blir längre i modern tid har givetvis många olika orsaker, men en förklaring är näringsintag. Ett exempel är när man jämför adoptivbarn med barn från dess ursprungsländer där man kan se en högre medellängd hos de personer som blivit adapterade till västvärden pga av att de har fått en bättre (annorlunda) näringsintag.

– Johan Hollander

 

oktober 28, 2016

Inlägget postades i

Miljö