Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Uppstod livet bara en gång, eller flera? Högt om lågt om livets uppkomst och evolution

Steget från encellighet till flercellighet var avgörande för att mer komplexa livsformer skulle kunna uppstå tidigt under livets utveckling. En ledande hypotes är att att flercelliga organismer uppstod genom att encelliga organismer med gisseltrådar (som gav cellerna förelseförmåga) slogs samman, bildade klotformade samlingar, och därifrån började utveckla mer specialiserade celler (till exempel könsceller). Därifrån var steget kort till att de nu specialiserade cellerna kunde organiseras i fungerande vävnader. Bilden är gjord av Katelynp1.

Jag har en fråga om livets uppkomst som jag länge grubblat över. Om jag förstått det rätt uppstod de första levande cellerna i havet för 3,5 miljarder år sedan. För ungefär 600 miljoner år sedan uppstod de första flercelliga organismerna, också i havet, och för ungefär 470 miljoner år sedan tog levande organismer sig upp på land.

Min fråga är: skedde dessa händelser bara en gång och på en plats? Kan det vara så att liv uppstod på flera ställen ungefär samtidigt, och att de olika livsformerna senare möttes och blandades med varandra? Eller kan det vara så att livet uppstod på flera ställen men dog ut överallt utom på en (särskilt gynnsam) plats? Kan flercelliga organismer ha uppstått på flera platser samtidigt i urhavet, till en början utan kontakt mellan de olika populationerna? Eller landlevande organismer?

Jag förstår att dessa frågor kan vara svåra att svara på, men jag skulle gärna vilja veta om det finns någon forskning om detta, och i så fall vad forskarna har för uppfattning i frågan. Hoppas ni har något svar att ge mig! Tack på förhand!

Det är en spännande fråga. När det gäller livets uppkomst kommer vi förmodligen aldrig med säkerhet veta exakt hur det gick till, och inte heller om livet uppkom på flera olika platser eller inte. Men det är mycket möjligt att liv uppkom och sedan dog ut minst en gång innan anfadern till dagens liv lyckades etablera sig. Och det är också inte omöjligt att flera olika typer av livsformer med olika ursprung kan ha funnits på den tidiga jorden samtidigt. Att det finns bara en typ av liv kvar idag skulle kunna betyda att ”vår” typ av liv konkurrerade ut de andra samtida livsformerna, men det skulle också kunna vara ett resultat av renodlad slump (till exempel att råka befinna sig på en särskild gynnsam plats, som du säger).

När det gäller uppkomsten av flercellighet kan vi konstatera med större säkerhet att det skedde parallellt hos olika släkten oberoende av varandra. Fylogenetiska studier (dvs som tar hänsyn till släktskap mellan olika grupper) visar på att flercellighet har uppstått upp till 25 enskilda gånger. Många av dessa grupper har en förhållandevis enkel form av flercellighet, till exempel små mattor eller kluster av celler. Men även komplex flercellighet (alltså med en avancerad struktur med olika vävnader och organ) har uppstått åtminstone tre gånger – svampar, växter, och djur har nämligen utvecklat flercellighet helt oberoende av varandra. Detsamma gäller etableringen på land – det har förmodligen skett hos olika arter parallellt.

– Jessica Abbott

Bara som ett tillägg, så är vi inte är 100% säkra på att vi bara har en livsform kvar. Det skulle kunna finnas en ’shadow biosphere’ av annat ursprung, förmodligen mikrobisk, möjligen rent biokemisk utan celler, som undgår upptäckt eftersom vi inte vet vad vi ska leta efter. De skulle kunna undgå konkurrens genom att leva i till exempel tunna bergssprickor där en normal cell inte får plats. Här finns mer att läsa.

– Jörgen Ripa

augusti 25, 2022

Inlägget postades i

Evolution