Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Störs grodor av vibrationer?

Vanlig groda, Rana temporaria. Bilden tagen av Bill och Sam Lionheart.

Vi bor på landet nedför huset har vi en damm cirka15 gånger 20 m. Varje har vi massor av grodor i dammen cirka 200 till 250 mest vanlig groda och cirka 10 % är åkergrodor och ett fåtal paddor. Förra året försvann många grodor och i år en ensam groda. Inga hägrar nu men har kommit på tillfälliga besök. Vi bor 1250 m från en bergtäkt som har ökat sin aktivitet markant och varje dag hörs numera en s.k skutknackare  och en förkross och vi har mätt upp till 68 dB vinden från bergtäkten motvind 35 till 40 db.
Vi har också en annan fastighet 4 km bort med en stor damm full med grodor (mest åker grodor) och både häger och trana fiskar mycket. Fråga kan markvibrationer från skutknackning och förkross (lågfrekvent – går rakt igenom huset) vara orsaken till att grodorna försvunnit?

En bra och viktig fråga, som är svår att svara på. Alldeles klart är att ljudföroreningar av olika slag är skadligt för djur och människor på en mängd olika sätt. 

Grodor och paddor hör nog, tillsammans med fåglar, till de organismer som är mest utsatta eftersom de i så stor utsträckning förlitar sig akustisk kommunikation för att attrahera partners. När det gäller grodorna finns det en hel del skrivet om hur oljud (särskilt från trafik) påverkar. I allmänhet är problemen på olika sätt relaterade till att effektivt kunna sända (hanar) och motta (honor) en signal när det är nya, mänskliga, ljud som stör. Man har t.ex. sett att honor får mycket svårare att hitta till spelande hanar när de utsätts för trafikbuller, och som ett direkt eller indirekt resultat av detta drabbas de av förhöjda halter av stresshormoner som säkert påverkar mycket negativt på lång sikt. När det gäller hanar verkar det som att åtminstone vissa arter spelar mindre aktivt när mänskliga ljud stör, kanske för att signalen inte sänds lika effektivt. Effekten här verkar vara som störst när det är färre individer som spelar, medan en större grupp hanar som spelar tillsammans påverkas i mindre grad. Det här tror jag snart blir en negativ spiral, så att effekten av buller blir mer och mer negativ ju längre tiden går. Hos vissa grodarter har man sett att hanarna faktiskt har kunnat justera frekvensnivån i sin sång för att optimera räckvidden när den naturliga ljudbilden störs av buller. Alla arter verkar dock inte kunna göra det. I vissa fall har man argumenterat för att alla sådana här effekter tillsammans kan förklara varför risken för inavel och lokalt utdöende verkar vara vanligare i grodor som leker i dammar nära stora vägar. 

I vilken utsträckning det här kan förklara varför grodorna i din damm har försvunnit är såklart svårt att veta, och det beror sannolikt både på bullerfrekvensen, hur väl hanarna kan justera sin sång, och hur honorna uppfattar spelet när buller stör. Säkert är effekten olika för olika arter. 

I övrigt undrar jag också lite om direkta effekter av den ökade aktivitet i bergtäkten, men som inte har med ökad ljudnivå att göra. Man kan tänka sig att det kunde påverka grodorna på annat sätt, t.ex. om deras huvudsakliga jakt- eller övervintringsmarker är närmare täkten och dessa har minskat i storlek eller helt förstörts. Hos ormar har man också sett att den årliga vandringen från övervintringsplatsen till parningsområdena har störts mycket kraftigt när mänsklig aktivitet har ändrat landskapet. Djuren hittar helt enkelt inte fram. Om en ökad aktivitet i bergtäkten stör vandringen till lekvattnet på något sätt är det ju också rimligt att färre djur hittar fram. Sådana effekter kan säkert förstärkas av de direkta effekterna som en ökad ljudnivå har. 

Eftersom du skriver att effekten varit ganska plötslig (ett par år) låter det rimligt att det är storskaliga förändringar som kraftigt försämrat grodornas livsmiljö i rask takt. Om det beror på en ändrad ljudbild i landskapet, förlust av olika nyckelhabitat, eller något annat, är svårt att svara på utan att se på saken i större detalj. Klart är åtminstone att det verkar som att det någonstans finns en negativ påverkan i någon form (det behöver ju strängt taget inte ha med bergtäkten att göra). Jag undrar därför om det inte vore en god idé att du delar dina observationer med t.ex. kommunens miljöavdelning där du bor.

-Andreas Nord 

juli 31, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade