Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Spindlar på vintern

Steatoda bipunctata
Fettspindel, Steatoda bipunctata. Bilden tagen av Bob Ionescu.

Jag var på en skogstur utanför Kalix igår och gick bl.a över en frusen myrmark. Vi har ännu inte fått så mycket snö, ca 5- 10 cm hade täckt den helfrusna myrmarken. Det som förbryllar mig är följande; nästan för varje meter vi gick såg vi ganska stora men även små svarta (brunsvarta) spindlar. Liknade vargspindlar, även de som var små. Kan det ha varit ungar? En del var helt helt stela, stilla, av kylan (-2°C) men de flesta rörde på sig och kröp fram i snön. Har aldrig sett så många spindlar i snö förut.
Finns det något skrivet om detta beteende? Varför har inte de här spindlarna vintrat in för länge sedan? Hela senhösten och vinterperioden har varit ganska kall (ner till -15).

Jag frågade spindelkännaren Fredrik Arvidsson om detta. Såhär svarar han:

”Spindlar är mer eller mindre aktiva året om. Skulle nog säga att de flesta arter är aktiva under vintern bara att de vanligtvis håller till längre ner under förna och annat. Har hört något om ”anti-freeze molekyler” som kan hjälpa dem att inte frysa fast, men de de blir ju trots allt slöa (som hon beskriver) när de blir kalla. Vanligtvis tror jag de kan komma upp på snön när det är lite varmare under vintern och solen skiner.

Det finns artiklar skrivna om detta ja, här är ett exempel: https://www.jstor.org/stable/23733634?seq=1

Finns många vargspindelarter på myrmarker och var de frispringande så var det troligen spindlar från den familjen, och de ”små” kan mycket väl varit icke fullvuxna.”

-Andreas Nord
februari 28, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade