Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Sommarminnen om koltrastbo på balkongen

Koltrasten, Turdus merula, bygger gärna bo alldeles i människans närhet. Ibland finns bona på olämpliga platser, där det är svårt att inte störa koltrasten. Det är dock ovanligt att de ger upp häckningsförsöket om ingenting allvarligt har hänt, och många individer vänjer sig snart vid människornas närvaro. Bilden är tagen av J.J. Harrison.

En koltrast byggde bo i en kruka på min balkong i somras. Vi råkade skrämma honan när vi ville ge henne lite vatten eftersom det är väldigt varmt på balkongen. Vi hittade ett ägg i boet. Tror ni att hon kommer tillbaka? Hur länge kan ägget vara ensamt? Behöver jag göra något? Hur nära boet kan vi vara utan att skrämma henne igen?

Helt överspelat nu är jag rädd. Hoppas koltrasten kom tillbaka!

Innan fågeln börjat ruva är det ingen större fara om äggen ligger kvar i boet. Honan är säkert borta ganska mycket för att leta mat. Det går åt mycket energi att producera äggen.  Själva ruvningen börjar först när hon lagt hela eller nästan hela kullen. Först då är det allvarligt om äggen blir kalla under längre tid.

Har man skrämt en ruvande fågel från boet är det enda man kan göra är att illa snabbt dra sig undan. Hur nära man kan komma ett bo beror helt och hållet på individen och också hur vana de är vid mänsklig närvaro. Så det går helt enkelt inte att säga. Alla som har en fågelmatare nära ett fönster har nog märkt att vissa fåglar flyger direkt om någon rör sig i rummet innanför och andra lugnt sitter kvar. Och att många vänjer sig efterhand. Men tyvärr är ju konsekvensen av att en fågel lämnar en mataren en stund inte särskilt allvarliga, medan om  en ruvande fågel som skräms från boet kan hela häckning spolieras.

Själv skulle jag nog överväga att göra vad som absolut måste göras ytterst försiktigt och nattetid då mörkret (om det blir mörkt) gör fågeln mer obenägen att flyga iväg. Men helst inte alls.

Som sagt hoppas det gick bra i somras och att du får en ny häckning att kika på i år!

– Bodil Enoksson

februari 21, 2024

Inlägget postades i

Djur Ekologi Fåglar

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *