Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Snäckskal

Vackert snäckskal. Bilden skickades in av Elsa Anderson

Jag såg ett oerhört vackert snäckskal som fanns att köpa, från en havssnäcka. Stort och med många s k årsränder (har jag hört att de kallas, om det nu stämmer), säkert 50 om inte fler. Men så slog det mig, hur vet jag om det är plockat när snäckan levde eller efter dess död? Som vegan och miljövän är jag inte intresserad av att köpa resterna av ett dödat havsdjur, men en självdöd, tom snäcka som hittats på en strand har jag inga problem med. Ju längre tid det gått, desto bättre dock. Helst skulle det vara en fosil.

Går det att se på snäckan på något sätt, hur längesen den var vid liv? Eller om den plockats vid liv? Är det vanligt att snäckor plockas medan de fortfarande lever, med påföljden att skalen säljs?

Det vore oerhört tacksamt om du har möjlighet att svara! Jag bifogar bilder om det är behjälpligt. Antar att skalet blivit behandlad på något sätt då den skimrar och innansidan har regnbågens alla färger.

Jag vet inte säkert, men gissar att det i de allra flesta fall rör sig om djur som plockats för att säljas, precis som väl gäller torkade sjöstjärnor, sjöborrar, sjöhästar, och för den delen också tvättsvampar (som också är djur) som man lätt kan köpa längre söderut.

”Problemet” är väl att det är svårt att hitta tillräckligt många döda snäckor för att det ska gå att sälja med någon liten förtjänst, och ofta (men inte alltid) är självdöda djur med skal lite illagjorda när man väl hittar dem.

I just ditt fall är jag ganska säker på att djuret inte är självdött, eftersom just denna snäckfamilj, havsöron (Haliotidae, kallas också abalone), har många arter som är väldigt eftertraktade på grund av sitt tjocka pärlemorlager och välsmakande kött.

Jag tycker det är bra att du uppmärksammar detta.

-Andreas Nord

november 20, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade