Är det ekonomiskt försvarbart att tillåta ett fiske efter skrapfisk? Är det ekologiskt riktigt med detta fiske ? Jag arbetar i Hamnen i Varberg. Dit kommer det långtradare med skrapfisk som fångats i östersjön, landats i Västervik, transporterats till Varberg för vidare transport med båt till Skagen. Detta för att bli till djurfoder. Det är tragiskt att behöva vara med och hjälpa till med detta.
Om det är ekonomiskt försvarbart eller inte kan jag knappast uttala mig om, men ett potentiellt problem är utfiskning vilket givetvis är allvarligt. Fiskar ingår i havets näringskedjor och näringsvävar, och när någon länk i en sådan kedja förvinner eller blir kraftigt försvagad påverkas många andra arter av såväl fisk som växter, insekter och kräftdjur. På så vis kan sägas att ett fiske där man tar fisk snabbare än den hinner reproducera sig (som i vissa fall sker) är det ett synnerligen kortsiktigt tänkande som ligger bakom, och risken för allvarliga konsekvenser är överhängande. Att tala om mänsklig aktivitet som ekologisk riktig eller inte är inte alltid så lätt. Jordbruk är t.ex. inte något som naturligt funnits i alla tider, inte fiske för mer än eget bruk heller. Mindre naturligt är det väl också för kycklingar att födas upp på fisk…
– Från frågearkivet