Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Sköldpaddor som förvirrar

Reeves kärrsköldpadda, Mauremys reevesii, hör hemma i Ostasien där den lever i grunda vattensamlingar och våtmarker. Tidigare fördes den till vattensköldpaddesläktet Chinemys, men den gängse uppfattningen är att det var felaktigt. I det vilda är Reeves kärrsköldpadda mycket sällsynt på grund av att dess levnadsområden har förstörts. Den anses därför som ”starkt hotad” (EN) av den globala rödlistningskommittén IUCN. Samtidigt är den ett populärt husdjur. Sköldpaddor är dock långlivade, varför många oansvariga djurägare gärna släpper ut dem när de tröttnat. Därför ser en ibland sköldpaddor i till exempel stadsparksdammar. Den här individen hittades till exempel i Ronneby brunnspark. Bilden är tagen av Louise Roslund.

Jag snubblade in på er sida och hittade inlägget ”En svart vattensköldpadda i Ronneby brunnspark”. Det visade sig vara Reeves kärrsköldpadda, Mauremys revesii. Men nu kom jag osökt på frågan vad är det för skillnad på Mauremys revesii och Chinemys revesii?

Det är precis samma art, men enligt den senaste revision av kärrsköldpaddornas inbördes släktskap (deras ”systematik” på vetenskap) menar forskarna att Reeves kärrsköldpadda ska höra till släktet Mauremys och inte till Chinemys som den gjorde förr. Det är alltså precis samma sköldpadda – det enda som har ändrats är att den har flyttats om litegrann i kärrsköldpaddornas släktträd.

– Andreas Nord

september 14, 2022

Inlägget postades i

Djur