Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Skalbaggar i huset, eller?

Fröskinnbaggen Rhyparochromus vulgaris har ett begränsat utbredningsområde i Sverige. Sitt starkaste fäste har den i Östergötland. Djuret lever av olik fröer det hittar på marken. Vintertid kan de söka sig inomhus för att övervintra, men något skadedjur är det inte. Bilden är tagen av Samantha.

Under oktober har vi märkt flera små svarta skalbaggar i huset. De är ungefär 1 centimeter långa, har 6 ben samt svart och beige rygg med två svarta prickar på . Vi har letat men kan inte hittat något liknande på nätet. Vi är så nyfikna på vad de heter och om de är skadedjur eller inte. Tacksam för hjälp!

Det här ser ut som ett nykläckt (eftersom den är så blek och genomskinlig) exemplar av en markskinnbagge som heter Rhyparochromus vulgaris. Det är alltså ingen skalbagge, vilket bland annat syns på att den inte har några käkar, utan istället en lång sugsnabel. Dessutom ligger täckvingarna på ditt djur delvis överlappande, medan de hos skalbaggar möts kant i kant längs ryggen. Till sist finns det bara fyra leder på antennerna, medan skalbaggar alltid har minst 9.

Rhyparochromus vulgaris (som ännu saknar svenskt namn) hör till en grupp av skinnbaggar som gemensamt kallas för fröskinnbaggar. De är alla mer eller mindre gråbruna, platta och kraftigt byggda. Som namnet antyder lever fröskinnbaggar av olika fröer som de suger näring ur med sin långa snabel. De allra flesta fröskinnbaggarna förser sig med fröer som redan ligger på marken. De är därför aldrig att betrakta som skadedjur.

Just din fröskinnbagge har en intressant utbredning i Sverige, med starkaste fästena i Östergötland och södra Uppland. Här finns en utbredningskarta. På andra håll i landet verkar den vara ganska sällsynt.

– Andreas Nord

november 16, 2022

Inlägget postades i

Djur Miljö