Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Rödbetor och betanin

Rödbetor, Beta vulgaris. Bilden tagen av Evan-Amos.

Jag och en kompis håller på med vårt gymnasiearbete som handlar om fläckbortagning med ättika och bikarbonat i kombination. Vi gjorde såhär: (notera att första försöket låg tygbitarna på folie, andra på en vaxduk) Rödbetsfläcken som fått ligga i 24 timmar fick ett lager av bikarbonat och vatten på sig. Efteråt täcktes fläcken med ättika som reagerade med bikarbonaten. Efteråt sköljdes det vita linnetyget under kallt vatten. Vårt resultat blev att fläcken försvann bättre när detta gjordes, än när fläcken bara tvättades under kallt vatten. Efter lite efterforskning fann vi att det röda ämnet kallas betanin och det löses tydligen upp av syre i vatten som vi förstår det. Men när nu båda sköljdes under vatten, hur kommer det sig att ättika och bikarbonat kobinationen gav bättre resultat? Är det bara den fysiska reaktionen av ättikan och bikarbonaten som hjälper betaninet att lösas upp eller vad är det egentligen som händer?

Ett intressant försök. Det stämmer att betanin är känsligt för syre. Jag antar att era fläckar hann torka under de 24 timmarna. I det torra tillståndet bildar betaninet säkert någon slags saltkristall och då kan inte syret reagera med det utan det är först när det ligger i vatten den kemiska reaktionen kan ske. Sedan har ni också pH effekter. Dels påverkar pH vilken färg betaninet får och dessa färger kan upplevas starkare eller svagare (dvs fläcken kan upplevas som om betaninet bryts ner men det antar bara en mindre intensiv färg men finns där egentligen ändå). Dessutom bryts det ner lättare vid högt pH.

Har ni undersökt vad som händer med urinen om man äter ett par inlagda rödbetor om dagen under några dagar i följd?

Frukter och bär ändrar färg från ”omoget till moget” på grund av pH förändringar som påverkar färgämnen, vilka har en färg i sur miljö (omoget) och en annan i mer basisk miljö (moget).

-Mats Hansson

januari 8, 2018

Inlägget postades i

Växter