Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Pingviners barnomsorg

Kejsarpingvin, Aptenodytes forsteri. Bilden tagen av Ian Duffy.

Jag har förstått att när Kejsarpingviner överför äggen från honan till hanen för ruving så är det inte ovanligt att ägget tappas och ungen inuti dör pga markkylan. När det händer, tar hanen ändå upp ägget igen och ruvar på det ändå, och om hanen inte tar upp ägget igen stannar han ändå kvar på land under vintern eller följer han med honorna tillbaka till havet?

Om ägget inte är trasigt eller väldigt nedkylt är det inte osannolikt att hanen tar upp det och fortsätter att ruva det. Fåglar i allmänhet är ihärdiga, och fortsätter ofta att ruva även om äggen är obefruktade eller inte kommer att kläckas av andra anledningar. Det bygger såklart på att de inte känner till utfallet. Gör de det (dvs. om de vet att loppet är kört=, skulle de oftare än inte överge äggen.

Om hanen bestämmer sig för att inte ruva skulle jag tro att han ger sig av till havs, eftersom ruvningsperioden (och dito fasta) är väldigt energikrävande och inget man utsätter sig för i onödan. En ny studie (baserad på gamla observationer) har till och med visat att hanarna, efter parningen, men innan de börjar ruva, ibland ger sig av till havs under en kortare period för att (troligtvis) äta upp sig. Detta trots polarnattens mörker. På så sätt förkortar de drastiskt den långa fastan. Hur vanligt detta beteende är vet man inte riktigt eftersom det är svårt att studera. Men man kan åtminstone sluta sig till att även hanar kan lämna kolonin under den antarktiska vintern utan att något oförutsett har hänt. Därför är det nog också sannolikt att en hane som förlorat sitt ägg skulle göra detsamma.

-Andreas Nord

juni 19, 2018

Inlägget postades i

Djur