Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Överhettade kajor?

Kaja, Corvus monedula. Bilden tagen av Bengt Nyman.

Bor utanför Herrljunga och idag såg jag Kajor som ligger på gräset och breder ut vingarna. Gör de så när de svettas? Kyler de ner sig på det viset? Kan man ställla ut en balja med vatten åt dem så de kan svalka sig?

En intressant fråga! Många fåglar har mer eller mindre nakna partier i armhålorna, och dessa kan fungera lite som ett ’fönster’ fågeln kan avge värme ifrån om dessa kommer i kontakt med en kall yta, vind, osv. Som jämförelse har man t.ex. studerat hur härfågellärkor (en ökenfågel som häckar i väldigt heta områden) flyger ner i tunnlar grävda av dabbagamer (en ödla) och lägger sig platta som frimärken mot den fuktiga sanden i tunneln. I tunneln var det svalare än ute i skuggan, så fåglarna kunde sänka temperaturen i sina ganska överhettade kroppar (som ofta mätte över 45 grader) ganska fort jämfört med om de vilade i skuggan utomhus. Det hjälpte såklart till att detta var fåglar som låg på ägg – då har de en helt naken fläck som är väldigt rik på blodkärl på magen (en ’ruvfläck’; för att bättre värma äggen), så deras värmeavledningsförmåga är sannolikt bättre än för en fullbefjädrad fågel (även om principen är densamma).

Med det sagt är jag inte säker på att dina kajor gör samma sak. För att de ska förlora värme genom att kyla sig mot marken måste denna vara svalare än fågeln i övrigt. Det är den kanske, även om marktemperaturerna också varit höga under den senaste tidens rekordvärme (särskilt på öppna ytor som gräsmattor). Dessutom kommer en fågel som breder ut vingarna på det sättet att exponeras en större kroppsyta för värmeinstrålningen från solen, vilket kan motverka en eventuell avkylning mot marken. Om drivkraften bakom beteendet vore att försöka sänka sin kroppstemperatur vore det nog mer effektivt att söka skugga och/eller vind, och en kallare yta att pressa sig mot än just en gräsmatta.

När det kommer till fåglar och svettning ser det inte riktigt likadant ut som hos oss. Man vet att vissa fåglar ”svettas” genom huden, flera olika arter av duvor i ökenområden t.ex., men det är inte väl undersökt hos väldigt många andra fåglar. Det är säkert vanligare och mer effektivt än vi tror och vet (jag tror det, åtminstone!). Detta kan man dock inte se med blotta ögat. Den vanligaste, eller åtminstone tydligaste, avkylningsmekanismen hos fåglar – att flämta med öppen näbb – är däremot lätt att registrera. Om din kajor är påverkade av höga temperaturer bör du därför se att de har näbbarna öppna och flämtar aktivt och kraftfullt.

Att göra sig av med värme på detta vis kostar en del energi, men framförallt går det åt vatten! Det kan därför inte alls skada att ställa ut en balja med badbalja. Då kan fågeln dessutom göra bruk av vattnets suveräna värmeavledningsförmåga (25 ggr högre än i luft) för att göra sig av med värme. Detta ska man inte se bort ifrån – åtminstone för fåglar knutna till vatten har man sett att temperaturtoleransen är avsevärt mycket högre om de har tillgång till vatten att bada benen i.

Hur som haver, om dina fåglar inte tydligt flämtar, är beteendet sannolikt inte drivet av att de påverkas av höga temperaturer. Kanske är fåglarna medtagna av någon annan anledning, eller så har du kanske sett flygga ungar som tigger mat från sina föräldrar (då har de ofta öppna näbbar och spridda vingar).

-Andreas Nord

Ett annat alternativ är att fågeln lät myror kravla omkring på sin kropp. Myrorna avger myrsyra, vilket tydligen verkar vara ett bra medel mot allehanda ohyra, allt från andra insekter till bakterier.

Följande länk på Wikipedia (på engelska) kan kanske vara en start för vidare läsning?

https://en.wikipedia.org/wiki/Anting_(bird_activity)

-Åke Lindström

Jag trodde det var för att ’värma ihjäl’ ohyra i fjäderdräkten. Enligt: https://treeweasel.wordpress.com/2012/08/27/solbadande-faglar-sunning-birds/

Såg själv en koltrast mitt på gräsmattan med samma beteende när det var som varmast häromdan. Den var definitivt inte ute efter kyla, eftersom den satt sig mitt i solen och inte i skuggan 2 m bort.

-Jörgen Ripa

Nej, givetvis ska man inte se bort ifrån att fåglarna kanske bara solar. Det kan vara en nog så viktig komponent för att slippa producera värme själv, och är viktigt åtminstone för vinterfåglar, fåglar i kalla områden, eller fåglar med stor variation i sin kroppstemperatur. Och kanske har det också andra fördelar, t.ex. minskat parasittryckt som Jörgen föreslår.

-Andreas Nord

juni 18, 2018

Inlägget postades i

Djur