
Hur påverkas hästar av värme? Tex. om den har ett för varmt täcke på sig och vad kan det få för konsekvenser?
Värme är ofta ganska besvärligt för djur, särskilt dem som är lite större och därför har lite svårare att kyla ned sig. Man har länge vetat att höga temperaturer påverkar produktionen (t.ex. tillväxt och mängden mjölk) inom djurindustrin, med exempel från de flesta lantbruksdjur såsom kor, grisar, får, och getter. Ny forskning visar faktiskt att också ganska små djur, t.ex. möss, råttor och småfåglar, också påverkas negativt om det är för varmt. De kan då t.ex. inte producera lika mycket mjölk till sina ungar (gnagare), eller samla lika mycket mat (fåglar). Samma sak gäller ju för övrigt också oss människor: djupt tragiska händelser som när idrottsmän- och kvinnor kollapsar under träningar och tävlingar, är vanligare när det är mycket varmt och/eller varmt och fuktigt, dvs. när man blir som allra varmast och det är som allra svårast att kyla ned sig genom att svettas.
Detta beror på att alla former av aktivitet hos djur skapar mycket värme. Om djuren och människorna ska klara sig från att överhettas måste all denna ’extravärme’ avges från kroppen. Gör den inte det, så kommer kroppstemperaturen utan undantag att stiga över det normala. Det är ett stundtals livshotande scenario, eftersom kroppens celler och proteiner är mycket känsliga för allt för höga temperaturer – de går helt enkelt sönder!
Lyckligtvis är det ju ganska sällan fullt så allvarligt. Däremot blir djur som är (för) varma slöa och inaktiva, och orkar inte lika mycket. Det känner man ju själv en varm sommardag!
Så till din fråga: ibland är värme bra, när det är kallt t.ex. Jag tror därför inte att din häst kommer att lida av ett varmt täcke om vintern. Däremot hade jag inte rekommenderat dig att av omsorg klä hästen i ett täcke om sommaren, lika lite som du själv gärna går ut med dunjacka på i mitten av juli. Jag är annars inte säker på att hästen verkligen behöver täcket. Djur är finurliga, och har genom år av anpassningar utvecklat många fysiologiska mekanismer (och morfologiska dito – vinterpäls!) som gör att de klarar ganska låga temperaturer utan att frysa.
-Andreas Nord