Vi är tre gymnasieelever på naturvetenskapsprogrammet som just nu arbetar för fullt med vårat gymnasiearbete. Det handlar om hur olika människoorsakade störningar påverkar hur ekosystem mår. Vi har gjort en studie där vi odlat kattgräs och vattnat med vatten som vi tillsatt olika ämnen till. Vi har på så sätt simulerat olika störningar så som surt regn, tungmetaller och övergödning.
Kattgräset som utsattes för vatten med tillsatt konstgödsel (Opticrop, ett NPK-gödsel) har till vår förvåning växt minst jämfört med de andra typerna och vi undrar vad det beror på. Vi hittar nämligen bara de problem jordbrukets övergödning orsakar i vattenekosystem och kan därför inte komma på vad som orsakat resultatet. Vi har diskuterat kring att det kanske kan vara att kattgräset ”kvävts” av för mycket näringsämnen i jorden, men det verkar ju inte heller riktigt logiskt eftersom övergödning på land inte ger några direkta effekter – vad vi kan läsa oss till.
Att övergödning på land inte skulle ”ge några direkta effekter” är förstås helt fel. Att bl.a. kvävenedfall och konstgödsling lett till dramatiska förändringar i både artsammansättning och olika biologiska processer på land är ju mycket väl dokumenterat. I just det experiment som eleverna beskriver måste dock förklaringen vara en annan, och det sannolikaste är väl att de tillfört så mycket näringsämnen att gräset fått problem med för höga salthalter.