Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Ormar i träd?

Huggorm, Vipera berus. Bilden tagen av Zdeněk Fric.

Jag älskar att klättra i träd men har en enorm fobi för ormar. Jag undrar bara om det finns ormar i träden?

Min erfarenhet av detta är från Aktse, Sarek, 1978 där vi såg en jättehuggorm (1 m?) som satt (?) en meter upp i ett videsnår. Inget träd förvisso, men den hade ”lämnat marken”.

-Åke Lindstöm

I Sverige finns inga trädlevande ormar på samma sätt som i ¨de varma länderna¨, där det finns ormar som hela sitt liv uppehåller sig i träd och lever av fågelägg och ungar. För säkerhets skull kollade jag i Collins field guide: Reptiles & Amphibians of Britain & Europe. Av de tre arter ormar som finns i Sverige finns det bara noterat att hasselsnoken kan klättra: ¨Huvudsakligen marklevande men kan klättra i buskar på hedar (bushy vegetation such as heather).” (min översättning). Med tillägget: ”Sägs vara intelligent (för en orm!)”. Inga noteringar om klättrande för varken snok eller huggorm, men vid enstaka tillfällen kan säkert alla tre arterna uppehålla sig korta stunder på lägre höjder i vegetationen.

Så Ella, klättra du bara på, och glöm din rädsla för ormar. Det finns färre sådana i träden än på marken!

-Lars Lundqvist

Har kollat runt lite bland herpetologer i bekantskapskretsen och slutsatsen är att både snok och huggorm (och även hasselsnok) kan klättra i träd och buskar, men inte gör det speciellt ofta.  

Nu är jag själv ingen större trädklättrare, men har aldrig ens reflekterat över chansen att möta en svensk orm i ett träd. Och jag hade inte uppskattat ett sådant möte, så jag tycker också att Ella ska känna sig helt lugn. Chansen är betydligt större (men ändå mycket liten) att stöta på dem på marken. Gissningsvis skulle ormen bli betydligt mer rädd än Ella vid ett eventuellt möte i ett träd. Den bör ju känna sig ganska utsatt när den är ovanför marken!

-Bodil Enoksson

juli 3, 2019

Inlägget postades i

Okategoriserade